FOTO: null

S obzirom na to da je u budžetu grada Bijeljina za 2015. godinu ukinuta subvencija za Gradsku toplanu, u ovoj godini je neophodno proširenje distributivne mreže i povećanje broja korisnika usluge grijanja jer bez povećanja prihoda likvidnost preduzeća neć

Iz Toplane ističu i da se planiranim proširenjem distributivne mreže do najužeg centra stvara mogućnost gašenja individualnih kotlarnica na užem gradskom dijelu, što bi doprinijelo smanjenju zagađenosti vazduha u sezoni grijanja. 

U Informaciji o planu rada za 2015, koja će biti razmatrana na sljedećoj sjednici gradske Skupštine, ukazuje se da postojeći kapaciteti izvora toplote i distributivne mreže na pojedinim dijelovima, zbog starosti, ne garantuju kvalitet i kontinuitet grijanja korisnika. 

To dovodi u pitanje funkcionisanje sistema tokom sezone grijanja, jer su mogući veći kvarovi na toplovodnoj mreži, pa bi veliki dio korisnika mogao ostati bez grijanja duži period, a kvarovi na vitalnim dijelovima kotlova uzrokovali bi trajni prekid grijanja za sve korisnike. 

Sistem daljinskog grijanja u gradu već 20-ak godina zaostaje i ne prati intenzivni razvoj Bijeljine i potreba za toplotnom energijom namijenjenom zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora, ukazuje se u Informaciji. 

Navodi se i da je grad Bijeljina, kao stoodstotni vlasnik Toplane, radi rješavanja sistema daljinskog grijanja u gradu i njegovog planskog razvoja izradio Studiju toplifikacije, što će umnogome za period 2015-2030. opredijeliti strategiju razvoja toplifikacije grada u narednih 15 godina, a time i sudbinu Toplane i njene razvojne planove. 

Ipak, ističu u Gradskoj toplani, do početka realizacije ovog posla očigledno je da će Toplana i u 2015. godini za pružanje usluga isključivo zavisiti od postojećeg kapaciteta izvora toplotne energije - dva kotla. 

S obzirom na to da je grad budžetom za 2015. godinu planirao određena sredstva za nastavak realizacije projekta toplifikacije centra grada, neophodno je da Toplana, kao jedan od nosilaca realizacije tog projekta, preduzme sve potrebne aktivnosti da bi tim sredstvima dovršila izgradnju kraka toplovoda-vrelovoda, čime bi se do oktobra omogućilo priključenje novih korisnika. 

"Na ovaj način stvara se mogućnost povećanja prihoda Toplane, što bi doprinijelo daljoj finansijskoj stabilizaciji i poboljšanju poslovanja ovog javnog preduzeća", navode iz Gradske toplane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )