FOTO: blic.rs

Ovo je jedno od najljepših peciva – prhko, ukusno, mirisno, pogodno za svaku prigodu… Napravite ga već danas i nećete pogriješiti!

Sastojci:

160 g putera
2,5 dl mlijeka
2 jaja
25 g sveži kvasac
2 dl šećera
½ kaščice soli
1 limunova korica
600 g brašna
1 kaščica cimeta
100 g suvog grožđa
100 g badema
150 g šećera u prahu
Voda toliko da se dobije kremasta testura

Priprema:
Rastopiti 100 g putera u jednoj posudi za miješenje tijesta i dodati mlako mlijeko. Izmrviti i rastopiti polako kvasac, pa dodavati jaje, so,1dl šećera, koricu limuna rendanu. Dodati brašno polako i rukom miješati dok se ne dobije glatko tijesto. Pokriti plastičnom folijom i sačekati da nadođe oko 45 minuta. Tijesto staviti na brašnavu površinu. Razviti oklagijom polako tijesto 25 cm širine i 1 metar dužine. Rastopiti ostatak putera i premazati tijesto, pa posuti šećerom i cimetom, kašičicu ili malo više ako volite, posuti grožđice i uviti u jednu rolnu uzduž, znači da bude dugačka 1 metar.

Rasjeći je uzduž. Sad te dvije strane prepletete jednu preko druge i sastvite vjenčić. Premažete jajetom i pospete sjeckane bademe. Sačekajte da vjenčić naraste oko pola sata. Pecite u zagrijanoj rerni na donjoj prečki u šporetu na 200 stepeni cirka 30 minuta. Ohladiti je na rešetki. Promiješati šećer u prahu sa vodom da dobijete žitku masu, pa preliti kašičicom preko i uživati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )