FOTO: capital.ba

Građani i firme u Republici Srpskoj koji trpe ekonomske posljedice pandemije virusa korona više neće moći da traže moratorijum ili olakšice u otplati kredita kod banaka i mikrokreditnih organizacija.

Podsjećamo, Agencija za bankarstvo Republike Srpske je u martu prošle godine donijela Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19“. Odluka je zatim produžena u septembru i definisano je da važi do kraja 2020. godine.

„U skladu sa tim, banke su, do 31. decembra 2020 godine, mogle odobriti posebne mjere: moratorijum do 6 mjeseci, grejs period do 12 mjeseci, produženje roka za otplatu kredita, produženje roka dospjeća kredita, odobravanje dodatnog iznosa kredita, prilagođavanje plana otplate i ostale mjere ili kombinacije mjera“, rekla je službenik za odnose sa javnošću Agencije za bankarstvo RS Lejla Rešić.

Dodala je i da je ostavljen razuman period za obradu zahtjeva i odobravanje mjera i tokom januara i februara ove godine, a za klijente koji su se bankama obratili do poslednjeg dana prošle godine.

Zaključno sa 2020. godinom, bankama sa sjedištem u Republici Srpskoj i poslovnim jedinicama banka iz FBiH, fizička lica podnijela su 8.798 zahtjeva u iznosu od oko 250 miliona KM,  a pravna 1.888 zahtjeva u iznosu od oko 1,2 milijarde KM.

Odobreno je 7.776 zahtjeva fizičkim licima i 1.819 zahtjeva pravnim licima.

Što se tiče mikrokreditnih organizacija, fizička lica su podnijela 15.660 zahtjeva u iznosu od oko 8,7 miliona KM, a pravna 285 zahtjeva u iznosu od oko 3,9 miliona KM.

Od toga je odobreno 15.149 zahtjeva fizičkim licima i 225 zahtjeva pravnim licima.

Tačan iznos kredita za koje su odobrene olakšice tokom 2020. godine biće poznat do kraja februara.

Podsjećamo, sa 30. septembrom prošle godine privremenim mjerama bilo je obuhvaćeno 18,5 odsto ukupnih bruto kredita ili jedna milijarda maraka kredita.

„Privremene mjere su istekle za 672,7 miliona kredita, a aktivno je još 335,3 miliona KM, od kojih se na grejs period i moratorijum odnosi 254,4 miliona KM“, navela je Agencija za bankarstvo RS u Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu za period januar-septembar 2020. godine

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )