FOTO: pixabay

Sporoleteći objekat nepoznatog porijekla upravo je proletio veoma blizu naše planete i vratio se nazad u Sunčev sistem, a sledeći susret sa ovim zagonetnim svemirskim kamenom očekuje se već u martu.

Ovaj neobični „mini-mjesec“ zvanično je nazvan „2020 Es-O“, a prvi put ga je uočio 17. septembra teleskop „Pan-Stars“ na Havajima. Klasifikovan je kao asteroid, međutim, naučnici i dalje ne razumiju u potpunosti šta je ovaj objekat. Neki pretpostavljaju da je možda dio stare rakete.

Šta god da je, ima prečnik od pet do deset metara, a našu planetu je zaobišao za dlaku – proletio je na manje od 50.000 kilometara udaljenosti od Zemlje, što je samo 13 odsto razdaljine između Zemlje i Mjeseca. To znači da je ovaj objekat sigurno zahvatilo gravitaciono polje naše planete i da će se vratiti za nekoliko mjeseci.

Image

Mnogi naučnici pretpostavljaju da ovo tijelo može biti ostatak letilice koja je 1966. godine letila na Mjesec u okviru misije „Servejer 2“.

Image

„Nismo sigurni da je u pitanju asteroid, odnosno tijelo prirodnog porijekla. Vrlo je moguće da je u pitanju raketni motor letilice koju je Nasa slala na mjesec 1966. godine“, navode astronomi sa projekta „Virtuelni teleskop“.

Iako se pretpostavlja da je u istoriji naše planete ovakvih susreta bilo mnogo više, „2020 Es-O“ će biti zabilježen kao treći objekat nepoznatog porijekla do sada uočen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )