FOTO: InfoBijeljina

Nebojša Čolaković iz Bijeljine već u srednjoškolskim danima pokazao je talenat za pisanje poezije ili kako to on kaže misaone lirike. Zaljubljenik je u književnost i jezik a iza sebe ima preko 100 napisanih pjesama kao i tekstova za muzičke ličnosti.

Nada se i vjeruje da će u narednom periodu izdati i svoju zbirku pjesama koja će biti kruna njegovog dugogodišnjeg rada.

Kako izgleda Vaš radni dan, odnosno da li imate određeno vrijeme kada pišete, kada stvarate? 

Pisanje je bezvremenski posao, a ne postoji ni određeno mjesto za pisanje. Mogu pisati bilo gdje i bilo kada. Moguće je da prođe nekoliko mjeseci da ne nastane nijedan stih, a dešavalo se da napišem nekoliko pjesama u danu.

Pretpostavljam da volite mnogo čitati, koje su to knjige koje Vam stoje na dohvatu ruke u radnoj sobi?

Volim da čitam ali ne mogu reći da sam pročitao mnogo djela. S obzirom na to da imam malu kućnu biblioteku i veliki broj poznatih djela svjetske beletristike nisam na najbolji način to iskoristio. Nažalost pored savremene tehnologije čovjek zaboravi na vrijednosti koje traju i ne blijede.
 

Kako dolazite na ideju da nešto napišite, šta vam je najčešce inspiracija?

To se ne može objasniti, hoću da kažem da nema pravila. Reći ću da ideja nađe mene, a ne ja nju. Od riječi nastaju rečenice, od rečenica stihovi i strofe. Ja pišem poeziju, ili kako bih ja to usko objasnio, misaonu liriku. Inspiracija je ono sto nađete u sebi, a onda nešto u čemu se vi pronalazite. Način na koji vidite život. Vaše razmišljanje i odnosi prema svemu što volite.

Ljudi, priroda, ljubav u svakom obliku.U mom slučaju često i emotivne stvari koje možda samo ja razumijem, ali provlačim kroz svakodnevnicu, noseći sa sobom gdje god da odem.


Kada ste zapravo prvi put sebe vidjeli u ulozi pisca?

Iako pišem deset i više godina, ni danas neću reći da sam pisac. Neko sam ko voli književnost i jezik, a tako i pisanje, u čemu sam se pronašao dok sam išao u srednju školu. Na času srpskog jezika smo dobili zadatak da sebe opišemo u dva, tri stiha i tada sam prvi put napisao "pjesmu".

Šta Vas motiviše da pišete i kada niste raspoloženi za to?

Inspiracija naleti, ne mogu reći da u tom trenutku želim da pišem, ali to osjetim. Moguće je da čitajuci nešto, pronađem konkretan motiv i od toga napišem tekst, priču ili nesto poetično.

Posjedujete i svoju zbirku pjesama ali je još uvijek niste objavili. Da li u skorije vrijeme možemo ocekivati neku vašu publikaciju?

Svoje pjesme objavljujem na sajtu poezijaonline.net, napisao sam preko 100 pjesama za čitanje, nekoliko tekstova za muzičko izvođenje ali nisam našao nikoga da to materijalizuje.

U zbirci "Arte stih" su objavljene moje dvije pjesme, pored još dosta autora. Čast mi je bila što su neki od njih Leontina, Bora Đorđević, Ivana Jordan, poznata imena naše muzičke scene, koji su i sami tekstopisci i autori.

Vjerujem da cu uskoro moći da izdam svoju zbirku, kada se odlučim da klasifikujem ono što sam napisao i izdvojim svoja "djela".

Želiš li nešto poručiti budućim mladim piscima poput tebe?

Znam da dosta mladih ljudi pišu ili bar vole liriku, čitanje i sve u vezi s tim ali nemaju hrabrosti da nešto napišu za javnost. Akcenat je na originalnosti, ako to volite najiskrenije, to ste vi i napišite šta mislite o životu. Ostavite trag bar za sebe, za svoju dušu. Ono što se kaže lako se izbriše, ali ne i ono što se napiše.

Vrijedno je ono što traje.

 

Rusmir Bošnjaković
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )