FOTO: null

Na novčanicama u BiH nalaze se književnici, i po tome su mnogima poznatiji nego po njihovim djelima. Vole ih svi, bez razlike na naciju i pismo

Sve do osnivanja Centralne banke Bosne i Hercegovine 1997. godine, na prostoru BiH u opticaju su bile četiri „zvanične” valute, bosanski dinar, jugoslovenski dinar, hrvatska kuna i njemačka marka. Sada već davne 1998. puštene su u opticaj prve novčanice zvanične valute u BiH, konvertibilne marke.


Štamparske greške

Pojavili su se u apoenima od 50 feninga, jedne, pet, 10, 20, 100 KM. U nedostatku dogovora kako će izgledati nova valuta morao je reagovati visoki predstavnik Karlos Vestendorf koji je zajedno sa tadašnjim guvernerom Piterom Nikolom odlučio da se na novčanicama nađu likovi književnika iz reda sva tri naroda. Nakon prve serije novčanica puštenih u opticaj primjećene su štamparske greške. Na novčanici od jedne marke prezime Ive Andrića ćirilicom je napisano kao „Andriđ“ pa je ta novčanica povučena iz upotrebe. Na novčanici od pet maraka na poleđini je ćirilicom umjesto „pet“ pisalo „ret“. Takođe, ime pisca Meše Selimovića bilo je napisano sa ruskim slovom „šć“ umjesto sa srpskim š. Greška se potkrala i na novčanici od 100 „kaemova”, u sigurnosnoj traci je pogrešno ispisana ćirilična skraćenica Centralne banke sa DŽ umjesto C. Na novčanicama od 100 maraka sa likom Petra Kočića ime pisca nije bilo ispisano ćirilicom, već latinicom.


Novčanice van upotrebe

Nakon samo par godina iz upotrebe su postepeno povučene novčanice u apoenima od 50 feninga, jedne i pet maraka koje su zamijenjene kovanicama. Danas se rijetki sjećaju da su na „pola marke“ bili Branko Ćopić i Skender Kulenović, na marki Ivan Frano Jukić, a na pet Meša Selimović.

Konvertibilna marka štampana je u četiri serije tokom kojih je doživjela nekoliko izmjena. Vremenom su na novčanice dodati sigurnosni znakovi, vodeni znak, zaštitna nit sa tekstom. Posljednja u nizu novčanica koja je izašla iz štampe je novčanica sa likom Ive Andrića u vrijednosti 200 konvertibilnih maraka. Andrić se prethodno nalazio na novčanici od jedne konvertibilne marke a vrijedno pomena je i to da su se članovi Upravnog vijeća Centralne banke BiH jednoglasno složili da Andrićev lik bude jedini na novčanici od 200 maraka. Zanimljivo je i to da je novčanica sa Andrićevim likom štampana u Beču, dok su ostale novčanice izrađene u štampariji u Parizu.

Čitav članak pročitajte u novom broju magazina Istina

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )