FOTO: null

Kada sam postao novinar te davne 2004. godine, moja prva priča na gradskoj rubrici “Nezavisnih novina“ je bila da autobusko stajalište na liniji broj tri za Vrbanju nije imalo kantu za smeće. Odmah sutradan, nakon što je ta priča objavljena, na stajalištu

Stajalište je, u međuvremenu, preseljeno na novu lokaciju i kanti odavno više nema, ali u meni je ostalo uvjerenje onog što je novinar u bh. društvu - neko ko hrabro uočava nepravilnosti, o tome izvještava javnost, a onda nadležni, podsredstvom javnog pritiska, nedostatke uklanjaju. I društvo, i sve nas koji u njemu živimo, čini boljim.

U stvari, naravno da lažem. Novinarstvo u BiH odavno ne služi tom cilju. Novinari su u ovoj zemlji uniženi, potcijenjeni i potplaćeni. Političari, "biznismeni" i javni službenici ih doživljavaju kao dosadne crve koji stalno nešto zivkaju i njuškaju. Mnoge institucije vam neće poslati odgovore u zakonom predviđenom roku, a novinari ne smiju ni da pisnu jer će mediju od kojeg žive ukinuti oglase i tako ih ostaviti bez plata.

Posljednji u nizu slučajeva koji pokazuje koliko novinari nisu cijenjeni je besmislena tužba Tužilaštva BiH protiv Elta televizije zato što je u jednoj emisiji prenijela izjavu koja zaista jeste za svaku osudu. Ali kako je moguće da za javnu izrečenu riječ krivično odgovara televizija koja je tu izjavu prenijela, napominjem, u studijskoj emisiji? Naravno da svi moramo paziti na izjave. Naravno da novinari prvi treba da osude govor mržnje, ali kakvu mi poruku šaljemo ovakvim sudskim procesima protiv novinara?

Neka svako misli šta god hoće, ja iz ovog primjera vidim samo jednu poruku: novinari, pazite šta pišete. Niko me ne može uvjeriti da je Tužilaštvu stvarno stalo do zaštite digniteta srebreničkih žrtava. To je samo sredstvo da neko negdje pošalje poruku novinarima o mnogo "važnijim" temama: ne čačkajte kako je ovaj ili onaj zaradio prvi milion. Ne zavirujte u to kako se dijele javna sredstva. Šta vas briga odakle nekom vila s bazenom. A pravu namjeru tužilaca sakriće tako što će priču uviti u užasnu srebreničku tragediju i učiniti vas licemjernim ako se samo usudite da branite Eltu.

Kada odvojite suštinu od lažne oblande u koju je pokušavaju umotati, poruka je sljedeća: novinari, držite se kanti za smeće i rupa na putu. Tu ste slobodni da pišete šta god hoćete.

Dejan Šajinović

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )