FOTO: pixabay

Većina roditelja nema vremena da se posveti mališanima, pa to nadoknađuju tako što im umjesto pažnje kupuju poklone

Ako djeci ispunjavate svaki hir i radite stvari umjesto njih, sasvim sigurno od njih pravite razmažene nesposobnjakoviće - opominje psiholog i docent na Univerzitetu u Firenci, Đovani Notarnikole. On tvrdi da većina roditelja nema vremena da se posveti mališanima, pa to nadoknađuju tako što im umjesto pažnje kupuju poklone. Da im klinci ne bi otkazali ljubav, odrasli ih stalno darivaju. Tako peru svoju savjest, ne razmišljajući šta prave od djece.

- To je pogrešno - tvrdi Đovani Notarnikole. - Djeca će početi da zloupotrebljavaju vašu spremnost da im ispunjavate svaku želju. Zato je pametnije da im se više posvetite, umjesto da ih kupujete, kao i da naučite na pojedine prohteve kažete "ne".

Psiholog ima zamjerku i na to što mame i tate sređuju sobu i rade domaće zadatke umjesto mališana, jer im je tako brže da urade sve što treba, a ne da čekaju da se mališani sami pokrenu.

- Šta se dešava na duže staze? Naravno, djeca postaju lijenja i nesposobna da izvršavaju svoje obaveze. Brzo to promijenite ako želite da imate odgovornog naslednika, a ne nehajno stvorenje - savjetuje psiholog.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )