FOTO: pixabay

Ne kaže se bez veze da je nekome čaša napola puna, a nekome napola prazna. No, čini se kako je ovima s napola punom čašom i životni vijek dužeg trajanja.

Sigurno smo da ste barem jednom na internetu tražili načine kako živjeti duže. E pa imamo dobru vijest ako ste jedna od tih osoba.

Naime, naučnici sa Medicinskog univerziteta u Bostonu nedavno su otkrili kako je ključan savjet za duži život što veći optimizam. 

Studija je uključila 69.744 žene i 1.429 muškaraca te je istraživala njihov nivo optimizma kroz 10 godina kod žena i 30 godina kod muškaraca.

Rezultati su pokazali kako su osobe s višim nivoom optimizma imale od 11 do 15 posto duži životni vijek te od 50 do 70 posto veće šanse za dostizanje 85. godine života, piše RTL.

Naučnici smatraju kako optimistični ljudi mogu učinkovitije balansirati svoje emocije te se lakše udaljiti od stresa koji im se u svakodnevnici nameće. No, bez obzira na razlog, čini se kako postoji veza između pozitivnog pogleda na život i njegove dužine uopšteno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )