FOTO: ng

Nova istraživanja pokazuju da se jugoistočni bok italijanskog vulkana kreće kako iznad zemlje, tako i ispod mora. Ovi pokreti znače da je rizik od kolapsa veći nego što se ranije vjerovalo.

Gravitacija povlači Etnu ka moru, podižući mogućnost da bočni dio aktivnog vulkana može jednog dana da doživi katastrofalni kolaps. Nema naznaka da je takav kolaps neminovan, ali nova istraživanja pokazuju da se jugoistočni bok italijanskog vulkana kreće kako iznad zemlje, tako i ispod mora. Ovi pokreti znače da je rizik od kolapsa veći nego što se ranije vjerovalo. 

Smatralo se da je pokretanje planine rezultat povećanja magme unutar vulkana. Međutim, tim pod vođstvom doktorke Morelije Urlaub iz Centra za istraživanje okeana GEOMAR Helmholt, proučavao je kretanje morskog tla tokom perioda ubrzanog proklizavanja prošle godine i otrkio nešto sasvim drugačije.

Tim vjeruje da objašnjenje leži u gravitacionom povlačenju sa ivice kontinenta, a da magma samo pomaže svemu ovome. 

Autori istraživanja ističu da su se vulkanske bočne strane na Kanarskim ostrvima nekoliko puta rušile, ali su tu prethodile, a ne sledile eksplozivne erupcije. 

Najvažniji ishod ovog rada je da je katastrofalni kolaps podvodnog boka vulkana vjerovatniji nego što se ranije mislilo. Gravitaciono klizanje će se vjerovatno nastaviti i može da izazove mnogo veće i iznenadnije promjene od onih koje je tim posmatrao. Baš kao i kod Zelenortskih ostrva ovo može da izazove cunami, ali mnogo bliži naseljenim dijelovima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )