FOTO: InfoBijeljina

Naučnici očekuju sniženje aktivnosti virusa korona do ljeta, jer dolazi toplije vrijeme, što ne pogoduje virusu, rekao je zamjenik direktora za inovacije Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Paster" u Sankt Peterburgu Aleksandar Semjonov.

"Sad nam stiže ljeto, svuda će porasti temperatura, biće povećana insolacija, ultraljubičasto zračenje i slično. Virus korona određeno vrijeme opstaje u okruženju, ali ne može zauvijek. Nadam se da će na ljeto aktivnost virusa oslabiti. Optimalna temperatura za prenos virusa je od pet do 12 stepeni, upravo ono što sada imamo u evropskom dijelu Rusije. Takvi uslovi su povoljni za širenje virusa, dok toplota, očigledno, nije“, istakao je Semjonov, prenosi "Rusija 1“.

Prema njegovim riječima, ljeto još nije nastupilo i nema dovoljno podataka koji bi potvrdili njegove pretpostavke.

"Postoji velika vjerovatnoća da će se sa koronom desiti isto kao i sa virusom atipične pneumonije, koji je preplašio cijeli svijet 2003-2004. godine, kada je vladala epidemija SARS-a. I vidite, 17 godina kasnije nestao je bez traga“, podsjeća stručnjak.

Direktor državnog naučnog centra „Vektor“ Rinat Maksutov takođe smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kada je riječ o virusu korona.

"Vjerovatno će preći u sezonsku bolest, što zači da će se ovaj virus stalno nalaziti među ljudskom populacijom, po analogiji sa drugim virusima korona i gripom, ali, moguće, sa većim brojem teških slučajeva“, ističe on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )