FOTO: null

Pre 66 miliona godina ogromni asteroid udario je u Zemlju i ubio sve dinosauruse i većinu ostalog živog sveta, ostavivši za sobom ogroman krater, kao jedini danas vidljivi dokaz te katastrofe.

Krater Čiksulub nalazi se na Jukatanu i sadrži tragove asteroida, a naučnici sada planiraju da ispitaju sastav tla na tom mestu i otkriju kako je život ponovo procvetao na našoj planeti, nakon masovnog istrebljenja. 

“Čiksulub je jedini krater sa netaknutim spoljnim prstenom do koje možemo da dođemo”, kaže geofizičar Šon Galik sa Univerziteta u Teksasu. “Sve ostale su ili na drugim planetama, ili ih je zahvatila erozija”. 

Tim istraživača će početi bušenje u aprilu. Planiraju da prodru do dubine od 1.500 metara, kako bi uzeli uzorke iz dubina kratera, a zatim će tražiti promene u sastavu stena i fosila, kako bi saznali šta se događalo pre, tokom i nakon razornog udara. 

Čiksulub je otkriven krajem sedamdesetih godina i tada je imao više od 180 kilometara u prečniku i dubinu veću od 20 kilometara, što ga čini trećim najvećim potvrđenim kraterom od udara nekog nebeskog tela. 

Očekuje se da će na dubini od 800 metara biti pronađeno mnogo manje ostataka fosilizovanih školjki, jer se u periodu nastanka tog sloja priroda tek oporavljala od udara. Istraživače najviše zanima spoljni prsten. Naime, oni smatraju da je možda taj asteroid doneo sa sobom neke oblike života koji su pomogli u “oživljavanju” Zemlje, a tragovi o tome trebalo bi da se nađu na ivicama kratera koje se nalaze nad termalnim izvorima, pogodnim za razvoj mikroba. 

Ako otkriju šta se dogodilo tokom i nakon udara asteroida, istraživači mogu predvideti šta bi nosila budućnost u kojoj bi se takav događaj ponovio i kako bismo mogli da zaštitimo našu planetu od takvog scenarija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )