FOTO: pixabay

Naučnici su pronašli ostatke drevnih kontinenata koristeći podatke sa satelita za mapiranje gravitacionog polja. Ujedno su otkrili i ključne geološke osobine Zemljine litosfere - čvrste, spoljne školjke planete koja se sastoji od kore i gornjih ploča.

"Ove gravitacione fotografije unapređuju našu sposobnost za proučavanje najmanje razjašnjenog kontinenta na Zemlji, Antarktika", kaže koautor Fausto Feraćoli, naučni rukovodilac geologije i geofizike na britanskom istraživanju Antarktika.

Veći dio podataka je došao sa satelita Evropske svemirske agencije za proučavanje gravitacionog polja i kretanja okeana (GOCE). Satelit je krstario oko planete između 2009. i 2013. godine, a zadatak mu je bio da izmjeri povlačenje gravitacionog polja Zemlje u jedinstvenim detaljima. Satelit GOCE je prije pet godina nekontrolisano ušao u Zemljinu atmosferu i raspao se u blizini Folklandskih ostrva u južnom dijelu Atlantskog okeana. Srećom, svi njegovi podaci su sačuvani.

Tim naučnika je uspio pomoću ovih podataka, zajedno sa seizmološkim podacima planete, da izgradi trodimenzionalne ilustracije tektonskig ploča Zemlje, čak i za područja zakopana ispod kilometara leda na Antarktiku.

"Na istočnom Antarktiku vidimo uzbudljiv mozaik geoloških karakteristika koji otkriva osnovne sličnosti i razlike između kora ispod Antraktika i drugih kontinenata sa kojima je bio spojen do prije 160 miliona godina", kaže Feraćoli. 

Takođe su otkriveni kratoni (stabilni dijelovi kontinentalne kore) koji su posebno zanimljivi, jer čine najstarije jezgro Zemljine litosfere, stoga mogu da se proučavaju kako bismo otkrili ranu istoriju Zemlje. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )