FOTO: Nezavisne.com

Izraelski naučnici su saopštili da su napravili zaštitnu masku za lice za višekratnu upotrebu koja može da uništi virus korona uz pomoć toplote preko punjača za mobilni telefon.

Proces dezinfekcije maske traje oko 30 minuta, a tokom tog vremena, dok se nalazi na punjaču, maska ne bi trebalo da se koristi, saopštio je vođa tima sa Univerziteta Tehnion u Haifi koji je došao do ovog izuma.

Nova zaštitna maska ima USB izlaz koji omogućava napajanje preko uređaja kao što je standardni punjač za mobilne telefone, koji zagrijava unutrašnji sloj vlakana od ugljenika do 70 stepeni Celzijusa, što je temperatura koja je dovoljno visoka da ubije virus.

Naučnici tvrde da maske za jednokratnu upotrebu nisu isplative i da dovode do zagađenja životne sredine i da maska koju su oni napravili otklanja ove nedostatke.

Patent je prijavljen u Sjedinjenim Državama krajem marta, a istraživači su izjavili da sa privatnim kompanijama trenutno razgovaraju o proizvodnji maske za široku upotrebu. Ova maska će najverovatnije biti za jedan dolar skuplja od običnih maski za jednokratnu upotrebu, navode oni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )