FOTO: InfoBijeljina

Na Televiziji BN svakog petka od 20.50 časova, gledaoci mogu da prate političku emisiju „Izazovi“, u kojoj je jedna od voditeljki i urednika, Nataša Miletić.

Rad u informativnom programu je, objašnjava ona, zahtevan posao, za koji su potrebni profesionalnost i odgovornost prema profesiji i javnosti.

- Na BN Televiziji radim već dve godine. Kada volite svoj posao, vreme brzo prođe. Moja želja je oduvek bila da postanem TV voditelj, zbog čega sam i upisala studije novinarstva. Imala sam sreću da dobijem posao na priznatoj i uspešnoj televiziji, koja mi je pružila mnogo mogućnosti.Tokom rada na BN TV, prošla sam kroz mnoge faze novinarskog rada – od rada na terenu, pripreme priloga za informativni program, reportera Jutarnjeg programa, voditelja vremenske prognoze, pa do urednika i voditelja političke emisije „Izazovi“. BN Televizija može da se pohvali sjajnim uredništvom informativnog programa i profesionalnim standardima, zahvaljujući kojima je informativni program BN TV godinama najgledaniji u Srpskoj. Imam priliku da učim od najboljih, a uz takvo okruženje, upornost, trud i rad, napredak je zagarantovan – priča Nataša.

Zajedno sa Goranom Gajićem vodite i uređujete „Izazove“. Kako se slažete sa kolegom i na koji način birate teme?

- Kada je reč o radu u dvoje, ono što je najvažnije i što je recept za uspeh, jeste međusobno poštovanje, razumevanje, saradnja i uvažavanje. Sa kolegom imam odličnu saradnju i uvažavamo međusobne predloge. Teme pažljivo biramo. Trudimo se da one budu aktuelne, društveno značajne i važne za građane. Osim političkih tema, koje dominiraju u informativnom programu, u emisiji obrađujemo i ekonomske, društvene i socijalne teme, te pokušavamo pružiti jedan objektivan, ravnopravan i nepristrasan pristup. Pridržavamo se osnovnog postulata novinarstva – novinarstvo mora biti u službi javnosti.

Da li je uvek lako naći adekvatne sagovornike i šta se dešava ako je neko od njih sprečen da dođe?

- Emisija „Izazovi“ ima vernu publiku i ponosni smo na činjenicu da gosti rado dolaze u emisiju i da gledaoci prepoznaju naš rad. Imamo priliku da ugostimo ugledne političare, profesore, ekonomiste, privrednike i obične građane. Tokom pronalaska sagovornika, jedan od problema je usklađivanje termina emisije sa obavezama gostiju. Naravno, postoje i oni kojima ne odgovaraju „škakljive teme“, te u tom slučaju izbegavaju gostovanje. Dešava se i da zbog obaveza otkažu gostovanje na dan emisije, te je u tom slučaju, proces nalaska drugog sagovornika pravi izazov, u skladu sa nazivom emisije.

Koji deo pred emisiju ili u toku emisije najviše volite i zašto?

- Veliki auditorijum koji vas gleda daje dozu neizvesnosti , odgovornosti i adrenalina. Volim da radim živi program i mislim da ta vrsta adrenalina i odgovornosti dodatno stimuliše. Pred početak emisije, često bude pozitivne atmosfere i smeha. U toku emisije, najviše volim kada imamo kvalitetnu, zanimljivu i argumentovanu diskusiju i kada gledaocima pružimo detaljne odgovore na postavljena pitanja. 

Da li više volite rad u studiju ili na terenu?

- Rad u studiju i rad na terenu su posebni na svoj način. Terenski rad je zanimljiv zbog neposrednog kontakta sa ljudima i nepredviđenih situacija. Ipak, rad u studiju je mnogo zanimljiviji i to je ono što me u potpunosti ispunjava i u čemu se pronalazim. 

Vidite li sebe u nekoj emisiji zabavnog tipa?

- Ne. Zabavni program je interesantan, ali političke, ekonomske i socijalne teme su ono što je područje mog interesovanja kada je u pitanju novinarski rad. 

Postoji li neka neobična ili interesantna situacija koja vam se desila tokom programa uživo?

- Jedna od zanimljivih situacija dogodila se tokom reporterskog javljanja u Jutarnji program, kada mi je u kadar upao pijani nepoznati muškarac i oteo mikrofon, pričajući o debljini novčanika i novogodišnjim praznicima. Na kraju mi je izjavio ljubav i uputio bračnu ponudu, što sam odbila. Bila sam zatečena tim postupkom, ali ta neobična situacija mi je izmamila iskreni osmeh.

Ove godine planirali ste upisati master studije na Fakultetu bezbednosti u Beogradu. Kako se ovaj fakultet uklapa u novinarstvo?

- Smatram da su politika, novinarstvo i bezbednost usko povezani i neodvojivi jedno od drugog i da svaki mladi čovek treba da proširuje svoja znanja. Živimo u vremenu velikih društvenih, ekonomskih i bezbednosnih izazova. U svetu globalizacije i velikih izazova, poželjno je usavršavati svoje znanje, učiti nove stvari i raditi na sebi. Kako je rekao veliki filozof Bekon: „Znanje je moć“.

Šta gledate u slobodno vreme i šta prema Vašem mišljenju nedostaje na TV programima?

- Novinarski rad u IP zahteva veliku informisanost i redovno praćenje domaćih, regionalnih i svetskih medija, što je postalo moja rutina. U slobodno vreme, volim da pogledam različite dokumentarne i obrazovne emisije na TV kanalima poput „Nacionalne geografije“, uz koje se može upoznati svet nauke i istorije. Rijaliti programi su postali nezaobilazan sadržaj na TV kanalima, što degradira medijski prostor i daje loš primer. Neophodno je uvrstiti više obrazovnog i kulturnog sadržaja u televizijske programe. Smatram da je upravo to ono što nedostaje TV programima na našim prostorima i da bi to značajno uticalo na kvalitet.

Ljubav prema poslu je veoma važna

Koji bi bio vaš savet za novinarske početnike?

- Smatram da je najvažnija ljubav prema onome što radite. Novinarstvo je zaista lepa profesija koja pruža mnogo, ali koja iziskuje mnogo truda, vremena i odricanja. To nije lak posao, ali ukoliko to volite i ukoliko planirate da se bavite tim, pružite svoj maksimum. Dajte lični pečat onome što radite i uspeh je zagarantovan. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )