FOTO: null

Nastava informatike u prigradskim školama izvodi se na kompjuterima koji su stari i u lošem stanju, a u nekim obrazovnim ustanova, kao što je u Ljubačevu, nastavnik od kuće donese svoj kompjuter kako bi đacima održao čas.

Dvadesetak  "praistorijskih" kompjutera, kako ih zovu učenici, oprema su kojom raspolaže škola "Milan Rakić" u Karanovcu, te dvije područne.

"Imamo dvadesetak kompjutera u školi u Karanovcu i Novoseliji, dok u Ljubačevu nema nijedan, pa nastavnik nekada donese svoj privatni da djeci nešto pokaže. Kompjuteri koje imamo su katastrofa, prevaziđeni skroz. Učenicima se zada da nešto urade, a oni kažu da kod kuće imaju bolje kompjutere i ne mogu se ni snaći da nešto urade na ovim školskim",  rekao je Simeun Raljić, direktor škole "Milan Rakić", dodajući da je internet konekcija u školi dobra.

Da se opremljenošću kabineta informatike ne mogu pohvaliti, priznaju i u školi "Miroslav Antić" u Bistrici, koja pored ovog objekta ima još dva devetorazredna u Borkovićima i Pervanu.

"U prosjeku po kompjuteru je pet učenika, ali imamo i malobrojnih odjeljenja sa po devet učenika pa je to prihvatljivo jer na jedan kompjuter dođe  dva do tri učenika. Uglavnom su to kompjuteri opremljeni operativnim sistemima XP, tako da je u suštini slaba opremljenost i kvalitet kompjutera", rekao je Zoran Šmugović, direktor škole "Miroslav Antić".

Šmugović ističe da je ovakvo stanje nezadovoljavajuće jer oblast informatike napreduje brzo. Prema njegovim riječima, internet imaju u dva objekta, u centralnoj školi u Bistrici i područnoj u Borkovićima, dok u Pervanu imaju namjeru da uvedu konekciju.

Potkozarske škole, u Verićima petorazredna i Mišinom Hanu devetorazredna  "Milutin Bojić", ukupno imaju 292 učenika, a opremljenost kompjuterima je polovična, kako kaže Božana Kujandić, direktorka  škole.

"U centralnoj školi u okviru programa Dositej četiri učionice opremljenje su laptopima, šest laptopa smo dobili od Ministarstva prosvjete i kulture i jedan smo sami nabavili. Ostali računari su starije generacije, koje smo dobijali kao polovne. U svakoj učionici trebalo bi da bude po jedan kompjuter da nastavnik može da koristi za svoj svakodnevni rad", rekla je Kujandićeva.

Na časovima informatike u ovim dvjema školama po dva-tri učenika koriste jedan kompjuter, a njihova starost je deset i više godina.

Učenici u prigradskim školama kažu da bi voljeli da imaju nove kompjutere kao što imaju njihovi vršnjaci u školama u gradu, jer neki od njih žele da postanu programeri ili da upišu zanimanja u vezi s IT sektorom, a nemaju uslova gdje to da nauče.

U školi "Đura Jakšić" u Šargovcu početkom školske godine dobili su donaciju UNICEF-a od deset tableta i projektor.

"Kabinet informatike je opremljen poprilično dobro. Imamo dvadesetak računara, a učenici uglavnom rade u paru", kaže Darko Tomić, direktor škole.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da direktori vode računa da škole budu opremljenje kompjuterima, ali da su negdje noviji, a negdje stariji.


Ranije donacije

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da je proteklog mjeseca obnovljen kabinet informatike u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" sa 14 novih računara, na inicijativu Ministarstva, a koje je školi poklonila Humanitarna organizacija "Lajflajn" iz Čikaga, koja radi pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević. U saradnji s kompanijom "Mediamarket" ovo ministarstvo obezbijedilo je kompjutere za više škola na području grada, od kojih je posljednja donacija tri za OŠ "Branko Radičević".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )