FOTO: null

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS realizuje projekat "Zaštita od poplava rijeke Drine" vrijedan 19,8 miliona maraka, zahvaljujući kojem će biti zaštićeno područje Semberije i grada Bijeljina.

Iz Ministarstva ističu da je novac za ovaj projekat obezbijeđen kreditom Svjetske banke, a realizuje ga Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata ovog ministarstva.

Direktor Jedinice Radenko Jeftić ističe da će prvi radovi na Drinskom nasipu početi na jesen, a cilj je obezbijediti veću zaštitu od poplava stanovništva u širem području naselja uz rijeku Drinu, koje je 2010. i 2014. godine pretrpjelo veliku materijalnu štetu.

- Na području Bijeljine vodama Drine direktno je ugroženo oko 30.000 stanovnika u naseljima Janja, Popovi, Dijelovi, Amajlije, Dvorovi, Međaši, Trnjaci, Dazdarevo, te istočnom dijelu predgrađa Bijeljine. Međutim, indirektno je ugrožen mnogo veći broj stanovnika - rekao je Jeftić.

Dodaje da je u ovim naseljima ugroženo oko 10.000 stambenih objekata, te da su 80 odsto njih seoska domaćinstva.

- Od ugroženih objekata njih 500 su oni male privrede, a 50 su objekti srednjih preduzeća. Velikim vodama Drine ugroženo je i 19.000 hektara obradivog zemljišta - kazao je Jeftić.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Macanović kaže da novac za eksproprijaciju 120 hektara zemljišta, koliko je potrebno za izgradnju nasipa dužine 33 kilometra, obezbjeđuje grad Bijeljina.

- Nakon izgrade dokumentacije za eksproprijaciju i procjene vrijednosti zemljišta i stalnih zasada biće utvrđeno koliko novca je potrebno - rekao je Macanović.

I dvije godine poslije katastrofalnih poplava, mještani semberskih sela žive u strahu da ih ne zadesi ista nesreća.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije" Savo Bakajlić je istakao da je izgradnja nasipa spas za ratare, jer svaku kišu dočekuju sa velikim strahom da se katastrofalne poplave ne ponove.

- U poplavama koje su nas zadesile prije dvije godine uništeno je oko 70 odsto usjeva na području Semberije, a izgradnjom nasipa biće zaštićena i domaćinstva i usjevi - rekao je Bakajlić.

Dodao je da ratari u ovom kraju podržavaju aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, kada je riječ o zaštiti od bujica rijeke Drine.

Idejno rješenje

U idejnom rješenju za izgradnju nasipa navedeno je da će izgradnja nasipa na Drini koštati pet puta manje u odnosu na štetu koju je Semberija pretrpjela u poplavama 2010. i 2014. godine, a koja je procijenjena na 130 miliona KM.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da je ovo prvi korak kapitalnog projekta zaštite Semberije od velikih voda, na koji se čekalo pola vijeka.


Ko je direktno ugrožen od poplava u Semberiji:

  • 30.000 stanovnika
  • 19.000 hektara obradivog zemljišta
  • 10.000 stambenih objekata
  • 550 malih i srednjih preduzeća

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )