FOTO: null

Direktor Fondacije ,,Lara,, Radmila Žigić ocijenila je danas da je u posljednjih pet godina, od kada je potpisan Protokol o saradanji institucija koje se bave pitanjem nasilja u porodici, nasilje pomaknuto sa margine, ali da je to samo jedan stepen u borb

"Međusektorska saradnja propisana je zakonom i svi akteri u borbi protiv nasilja morali bi da se pridržavaju svojih obaveza. Saradnja je u posljednjih nekoliko godina podignuta na viši nivo i neprestano je treba unapređivati", rekla je Žigićeva. 

Ona je na okruglom stolu o temi "Partnerstvo Centra za socijalni rad i nevladinih organizacija u zaštiti porodice - dometi i ograničenje projekata", istakla da je veoma važno da svi subjekti zaštite porodice budu jednako uključeni i obavljaju svoj dio posla koji im je zakonom propisan. 

"Mi radimo na programu zaštite žrtava od nasilja u porodici putem programa Sigurne kuće, pravnog savjetovanja, te ekonomskog osnaživanja žena, kao i na preventivnim kampanjama kako bismo edukovali osobe da prepoznaju nasilje, ali i da znaju kome mogu da se obrate za pomoć i za zaštitu od nasilja", rekla je Žigićeva. 

Nevenka Milinković, koordinator projekta Porodična grupna konferencija, rekla je da se, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, ovakav projekat prvi put provodi u lokalnoj zajednici Bijeljina, te da je njegov cilj unapređenje sistema podrške i kvaliteta usluga za porodice u krizi. 

"To podrazumijeva jačanje kapaciteta djece i mladih i drugih članova njihovih porodica oslanjajući se na snagu porodice i porodične mreže. To podrazumijeva uključenost prijatelja i rodbine u rješavanju problema porodice", rekla je Nevenka Milinković, koja je i predsjednik Uduženja "Porodični krug". 

Prema riječima Milana Simeunovića, direktora Centra za socijalni rad Bijeljina, koji je organizator okruglog stola, ova ustanova uz podršku lokalne zajednice, ali i u saradnji sa nevladinim sektorom, kontinuirano radi na podršci i zaštiti porodice kao i na unapređenju odnosa u okviru nje. 

"Porodici je danas neophodno pomoći kako u materijalnom tako i svakom drugom pogledu, odnosno podržati je da prevaziliazi svakodnevene poteškoće sa kojima se susreće ili koje je prate", rekao je Simeunović. 

Okrugli sto organizovan je povodom obilježavanja Nedjelje nulte tolerancije na nasilje u porodici. 

Učesnici okruglog stola su predstavnici institucija, javnih službi i organizacija grada Bijeljina, potpisnici Protokola o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, te predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom porodice. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )