FOTO: null

NASA-ina slijedeća misija biće istraživanje Crvene planete.

Pripreme NASA-inog kosmičkog broda za Mars su uveliko u toku. Nedaleko od Denvera izvšeno je sastavljanje i testiranje svemirskog broda.

"Naš tim je prethodnog mjeseca nastavio integraciju i testiranje na nivou sistema", rekao je menadžer programa Stju Spet.

"Svemirski brod je završen, integrisali smo elemente. Sve je spremno da izvršimo finalni test uključujući i akustiku, instrumente i testove temperature".

U pitanju je prva mislija čiji je fokus na ispitivanju unutrašnjosti Marsa i njene dubine. Prikupljene informacije bi trebalo da doprinesu razumijevanju sastava stjenovitih planeta, uključujući i Zemlju.

"Pošto se unutrašnjost Marsa znatno manje formirala od Zemljine unutrašnjosti, Mars je mnogo bolje sačuvao dokaze o nastanku stjenovitih planeta nego što je to slučaj sa našom planetom", rekao je glavni istraživač Brus Barnerz. On vodi međunarodni tim koji je predložio misiju čiji je predlog usvojen pored 27 drugih.

Istraživanje će podrazumijevati seizmička ispitivanja, geodeziju i prenos toplote.

Početak misije planiran je za maj ili jun naredne godine. Naučnici planiraju da uz pomoć seizmografa prate seizmičke talase dođu do informacija o unutrašnjim slojevima planete, a pomoću sonde dizajnirane da se spusti tri metra ispod zemlje ili više, izmjere količinu energije koja dolazi iz unutrašnjosti.

Treći eksperiment će koristiti radio transmisije između Marsa i Zemlje da prouči promjene u rotaciji Marsa oko svoje ose, kako bi se dobio bolji uvid u stvarnu veličinu Marsovog jezgra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )