FOTO: null

Bijeljina - Mislim da je greška našeg sistema što glumci rade u određenim ansamblima, a oni moraju da menjaju sredinu, partnere, estetiku, jer jedino tako mogu da se razvijaju.

Takođe, glumci moraju i da imaju sreće da rade sa velikanima i dobrim rediteljima. Apsolutno sam pristalica toga da pozorište može da se igra i na ledini, ali i u manjim sredinama i salama. Zato mislim da je naš pozorišni sistem potpuno prevaziđen i da će morati doći do ozbiljnih promena.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" veliki srpski glumac Predrag Ejdus čija glumačka moć ne blijedi više od četrdeset godina. Odigrao je brojne nezaboravne uloge i dočarao likove iz najpoznatijih književnih djela. Doajen srpskog glumišta, vječiti radoholik smatra da glumac postoji samo dok igra, a za naš list je pričao o glumačkom pozivu, stanju u kulturi danas, pozorišnim izazovima.

- Pripadnik sam one vrste glumaca koji ne dele publiku. Postoje samo dobre i loše predstave. Bez obzira na to da li su ekstramoderne, ukoliko nisu razumljive ili prijemčive za širi sloj ljudi, onda nisam njihov ljubitelj. Što ne znači da mislim da takav teatar ne treba da postoji. Misija glumaca i pozorišta je, u stvari, od antičkih vremena bila putujuća. Pozorište je nastalo na kolima, prema tome, glumci su putujući ljudi - priča Ejdus.

Svjestan činjenice da živimo u vremenu u kom je kultura na margini, Ejdus je prokomentarisao i aktuelnu situaciju kada je riječ o TV emisijama, pozorištu i naglasio da stiče utisak da se danas mnogi dodvoravaju neukusu.

- Mnogi televizijski i pozorišni sadržaji imaju ambiciju da se dodvore najnižim strastima i ukusima. To je jedna banalizacija, ali nije samo kod nas tako, ona poprima eksterne razmere i zavisi od mnogo faktora, prije svega, obrazovanja do političkih i rukovodećih struktura, televizija i pozorišta - kazao je cijenjeni glumac.

Istakao je da on kao umjetnik ima potrebu da brani istinski kvalitet.

- Celi život se trudim da ne učestvujem u nekim takvim stvarima, da nekim drugim komedijama pokažem da je moguće savremene karaktere doneti na jedan sofisticiran i duhovit način - rekao je Ejdus i dodao da još ima posla i da trenutno igra u nekoliko pozorišta.

Ovih dana Ejdus je bio gost na festivalu "Dani komedije" u Bijeljini gdje je sa mlađim kolegom Branislavom Trifunovićem izveo komad "Hipertenzija" po tekstu i u režiji srpskog pisca Svetislava Basare. Objasnio je da je i pored velikog broja odigranih uloga, dobra komedija uvijek izazov za glumca.

- Što se tiče vrhunskog komediografskog pristupa, bilo da su teme savremene ili su u pitanju klasični komadi, to zahteva veliko znanje i umeće. Dobru komediju je teško napraviti, možda i teže nego dramu i tragediju. Kroz komediju su se kritički analizirale određene pojave tako da mislim da mi imamo dobre satirične pisce, a naši najveći dramski pisci su satiričari od Sterije, preko Nušića, do Kovačevića i Popovića. To su naši najveći dramski pisci, ali su se oni bavili i komedijom - priča Ejdus.

Za komad, koji je režirao jedan od najznačajnijih domaćih pisaca Svetislav Basara, kaže da se bavi suštinski važnim i bitnim pitanjima savremene društvene stvarnosti.

- Iako je tekst beskrajno duhovit, on krije brojna nerešena pitanja koja zahtevaju veću društvenu angažovanost - smatra on.

Predstava se bavi nečim što je, kako kaže, kod nas na neki način još "tabu" tema, bar kada je riječ o pozorištu, a to su službe državne bezbjednosti, policija, mentalitet našeg naroda, nešto što manje-više svi znamo, ali se o tome ne govori otvoreno i do kraja.

Saradnja sa Basarom

- Veliko je zadovoljstvo raditi sa živim piscima, kako mi glumci volimo da kažemo. Predstava "Hipertenzija" je izuzetno aktuelna u društveno-političkom smislu, pa ako hoćete i sociološkom, jer se bavi, pre svega, demontiranjem tih famoznih bezbednosnih službi od raspada komunizma pa do današnjih demokratskih promena. To se od Basare i očekuje, jer je briljantan satiričar - rekao je Predrag Ejdus.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )