FOTO: Fotografija.ba

Danas je veliko crveno slovo! Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju jedan od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole.

Jedan od najpoznatijih običaja za Duhove je kićenje kuće cvijetom zove ili božura. Na taj način ljudi čekaju silazak Svetog Duha. 

Vjeruje se da u periodu prije i poslije ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, da bi se tražio oprost grijehova ili lijek.

Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posećuje istoimene manastire i traži oprost grijehova ili lijek za bolesti.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira ponijeti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

Duhovi se praznuju tri dana! U narodu je uvreženo vjerovanje da na ovaj dan ne bi trebalo da se rade teški poslovi, kao i da bi trebalo da se zaobilaze poslovi sa iglama.

Inače, u nekim krajevima Srbije najstrože je zabranjen bilo kakav posao u kući čak - sva tri dana praznovanja!

Veruje se da će kuće koje to ne ispoštuju stići kazna, jer ne slušaju reči apostola. 

Juče su održane  i takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu “otvaraju” grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima.

Običaj u narodu je i da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.

U hramove se unosi svježa zelena trava i cvijeće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu vijenci od trave i cveća. Ti vijenci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )