FOTO: sremskevesti.rs

Ivanjdan je hrišćanski praznik kojim se obilježava rođenje svetog Jovana Krstitelja, 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru. Srbi za ovaj dan vezuju veliki broj običaja i narodnih vjerovanja.

Sveti Jovan je u rijeci Jordan krstio Hrista, pa je u narodu poznat kao Jovan Krstitelj. U crkvenom kalendaru današnji praznik obilježen je crvenim slovom. U našem narodu postoji mnogo vjerovanja koja su povezana sa Ivanjdanom, skoro isto koliko i za Đurđevdan, a većina potiče još iz prethrišćanskih vremena.

Vjeruje se da devojke noć uoči Ivanjdana treba da odu na livade, upale vatru i beru cvijeće i travke od kojih će uplesti vijenac. Dok to čine, treba da pevaju pjesme: „Ja posejo lan, baš na Ivandan, karala me, karala Ivanova majka“ ili „Ivansko cvijeće, petrovsko, zečenim poljem cvjetalo; Ivan je cvijeće nabrao, majci u krilo metao, a majka s krila na zemlju“.

Vijenci od ivanjskog cvijeća se na današnji dan stavljaju na vrata kuća i tu treba da ostanu preko cijele godine. Devojke kroz taj venac treba da gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono. Ubrano bilje se čuva kao lijek protiv raznih bolesti. Pred kraj dana, u mnogim selima se i danas pale velike vatre oko kojih se igra i pjeva uz pomenute pjesme.Djevojke na današnji dan svaka u svoj vijenac upliću i po jednu crvenu ružu. Srbi vjeruju da je današnji dan toliko veliki praznik da se sunce triput zaustavlja.

U vinogradarskim krajevima se na ovaj dan ništa ne radi. Kaže se da vinogradi najbolje rastu i do sedam dana posle Ivanjdana jer ih čuva Sveti Jovan.

Devojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade u saksiji malo žita. Na Petrovdan, 12. juna treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice kao prstenovi, ove jeseni će se sigurno udati.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume „po Bogu i svetome Jovanu“.

Kako da nerotkinje rode dijete

Na istoku Srbije veruje se da se nerotkinje, koje žarko žele potomstvo, na današnji provlače kroz vijence od jovanove trave, a onda se kupaju u rijeci ne bi li voda sprala urok. Vjeruje se i da ako žele uspešnu trudnoću i zdravu bebu, žene danas treba da posjete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )