FOTO: InfoBijeljina

Postoje brojni razlozi koji mogu da ometaju normalan san, ali postoje i neki na koje ne mislimo često, a trebalo bi.

Znamo da određena hrana koja sadrži kofein ili šećer može da stimuliše nervni sistem i tako oteža uspavljivanje. Ali isto tako postoje i namirnice koje će imati suprotan efekat.

Ne zaboravite na ugljene hidrate

Ishrana koje podrazumeva izbacivanje ugljenih hidrata može da poremeti hemijsku ravnotežu organizma i na taj način onemogući dobar san. Umjesto da ih potpuno izbacite iz ishrane, pametno birajte ugljene hidrate koje konzumirate. Večeri uz ugljene hidrate dodajte grašak ili sočivo, predlaže nutricionista Ketlin Alum.

Uključivanje ugljenih hidrata u ishranu pomaže u podizanju nivoa triptofana, esencijalne aminokiseline u krvi, koju tijelo pretvara u serotonin. Često ga zovu hormonom sreće, a on će vašem tijelu priuštiti smirenost i stanje zahvaljujući kom ćete lakše utonuti u san.

Gutljaj kamilice

Ako ste pod stresom i ne možete se opustiti, popijte topli čaj od kamilice. Ova čudotvorna biljka ne sadrži kofein, a puna je krizina koji ima antioksidativni efekat i dokazano sedativno dejstvo. O djelotvornosti te supstance govori i činjenica da se često koristi kao lijek protiv nesanice i drugih poremećaja spavanja.

Šaka badema

Siromašni šećerom, a bogati proteinima i magnezijumom, bademi su odlični za opuštanje bolnih mišića. Sadrže zdrave masnoće i vlakna, pa stabilizuju nivo šećera u krvi, što će vas spriječiti da u gluvo doba noći otvarate frižider.

Ako se brinete zbog viška kilograma, ne pretjerujte sa konzumacijom. Dovoljna vam je šaka badema na dan, odnosno 30 grama.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma, moćnog minerala koji će umiriti nervni sistem. Sadrže velike količine vitamina B koji pomažu pretvaranje triptofana u serotonin.

Šta bi trebalo da izbjegavamo?

Prije spavanja nikako ne bi trebalo da se piju pića koja sadrže kofein i alkohol. Izbjegavajte šećer i tešku hranu koja će teško pasti sistemu organa za varenje. Zbog pogrešnog odabira hrane, hemikalije u tijelu mogu da poremete nivo šećera u krvi i to bi mogao da bude razlog zašto se budite u toku noći, rekla je Alum.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )