FOTO: pixabay

Rok trajanja namirnica može biti zbunjujući - ne samo da postoji više datuma ("rok trajanja" i "najbolje upotrijebiti do…"), nego ponekad ti datumi mogu biti i pogrešni. Stoga se dogodi da, u neznanju, puno toga bacamo iako za to nema potrebe.

So

So, bila ona morska ili kuhinjska, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i onoga dana kad ste je kupili.

Šećer

Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na šta morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

Med

Med ima neograničen rok trajanja. Može promijeniti boju ili se kristalizovati, ali i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizuje, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodi i miješajte dok se kristali ne rastope.

Honey Dipper, Jar, Food

Pirinač

Čak i ako se na kutiji ulovi debeo sloj prašine, pirinač unutra biće dobrog kvaliteta. To ne važi za smeđu rižu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja je da ga čuvate od insekata.

Bijelo sirće

Možete kupiti veću količinu bijelog sirćeta bez straha da će vam se pokvariti. Naime, on može trajati vječno. A podsjetimo i da ga, osim u salatama i supama, možete koristiti i kao odlično sredstvo za čišćenje.

Ekstrakt vanile

Čisti ekstrakt vanile zauvijek će ostati svjež, jer se čuva u čistom alkoholu. No pripazite da se radi o zaista pravom ekstraktu jer onaj vještački nema toliki "životni vijek".

Žestoka pića

Ne morate žuriti da dovršite svaku kapljicu alkohola koju imate u stanu. Dobro zatvorena i na hladnom mjestu uskladištena flaša žestine može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, ali to vjerovatno nećete ni osjetiti.

Suvi pasulj

I suvi pasulj može stajati unedogled. Jedino što je moguće jeste to da će mu trebati nešto duže da omekša prije kuvanja, a ponekad neće omekšati uopštee, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. No, dobra je stvar što neće izgubiti svoju nutritivnu vrijednost.

Javorov sirup

Sličan medu, javorov sirup najčešće se koristi kao preliv za palačinke ili neke druge poslastice.

Kukuruzni skrob

I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, ali morate je čuvati na hladnom mjestu i dobro zatvorenu.

Instant kafa

Instant kafu u frižideru možete čuvati zauvijek i to bez obzira da li je pakovanje otvoreno ili nije, piše portal Živim.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )