FOTO: null

Svečanim otvaranjem dijela Sarajevske zaobilaznice, glavni grad Bosne i Hercegovine spojeno je na autoput 5C.

LOT 2a Sarajevske zaobilaznice omogućit će brži protok vozila i smanjiti saobraćajne gužve na ulazu i izlazu iz Sarajeva.

Investitor ovog vrlo značajnog infrastrukturnog projekta je JP Ceste Federacije BiH, a radove su izvele domaće firme Euro-Asfalt i ŽGP.

Radovi na izgradnji ove saobraćajnice poslije višegodišnjeg zastoja intenzivirani su nakon što je Općina Novi Grad Sarajevo završila eksproprijaciju šest stambenih objekata na što se čekalo skoro sedam godina, a ubrzo potom izdala je i dozvolu za građenje.

Na otvaranju su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar prometa i komunikacije FBiH Denis Lasić.

Puštanjem u promet LOT-a 2a Sarajevske zaobilaznice u funkciju se stavlja 3,5 kilometara autoceste sa dva velika objekta, a to su najveća do sada izgrađena petlja na koridoru 5C -Butila, i najduži do sada izgrađen vijaduk u Briješću, dužine 750 metara zajedno sa kružnim tokom.

Vrijednost svih izvedenih radova je oko 35 miliona eura, što je vjerovatno najveća investicija u infrastrukturi, implementirana u posljednjih nekoliko decenija u glavnom gradu BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )