FOTO: null

HAVANA - Kubanski predsjednik Raul Kastro povući će se sa funkcije u aprilu 2018. godine, odmah nakon što najviše upravno tijelo izabere njegovog nasljednika, odlučeno je glasanjem u Nacionalnoj skupštini.

Ova odluka znači da će Kastro (86) ostati na čelu države dva mjeseca duže nego što se očekivalo.

"Kada Nacionalna skupština bude konstituisana u aprilu, moj drugi i posljednji mandat na čelu države i vlade biće završen i Kuba će imati novog predsjednika", rekao je Kastro zatvarajući sjednicu parlamenta, prenio je AFP.

Prema dosadašnjem sistemu, on je trebalo da ode sa funkcije u februaru. Izbori su pomjereni zbog posljedica uragana koji je pogodio ostrvo u septembru.

Predsjednika Kube bira Državni savjet, koji ima 31 člana. Šef Savjeta je automatski i šef države.

Sastav Državnog savjeta treba da bude utvrđen odlukom Narodne skupštine, koja ima oko 600 poslanika. Taj proces biće obavljen 19. aprila naredne godine, odlučeno je na sjednici koja je bila zatvorena za strane medije.

Odlaskom aktuelnog predsjednika biće završena vladavina braće Kastro. Pokojni Fidel vodio je zemlju od ljevičarske revolucije 1959. godine, a Raul ga je naslijedio 2008. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )