FOTO: Srpska Info

Nakon što je Hrvatska ukinula obaveznu izolaciju od 14 dana za državljane BiH, evidentno je povećanje prelazaka državne granice. Tako je 1. i 2. jula 2020. godine, državnu granicu BiH prešlo 108.974 osobe, podaci su Granične policije BiH.

– Od ukupnog broja, evidentirano je 39.786 državljana BiH, i to na ulazu njih 20.343, a na izlazu 19.443. U istom vremenskom razdoblju, od ukupnog broja osoba evidentiranih prilikom prelaska državne granice, evidentirano je 69.188 stranih državljana, i to na ulazu njih 36.121, dok ih je na izlazu evidentirano 33.067 – kaže portparol Granične policije Franka Vican, prenosi Avaz.
Podsjetimo, odlukom Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske, 30. juna 2020. godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uslova.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na: zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih ličnih razloga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )