FOTO: null

Ukoliko jedno društvo teži napretku, onda mora imati strategiju na tom putu i prije svega ulagati u mlade i perspektivne stanovnike zajednice, kako bi dugoročno ostvarilo rezultat.

Tako kaže za "Nezavisne" Željomir Babić, otac Tijane i Milice, Banjalučanki koje su juniorske pobjednice Matematičke olimpijade u Turskoj. On je samo jedan od roditelja talentovane djece u RS s kojima smo juče razgovarali povodom potrebe za uspostavljanjem centra za mlade talente RS i fonda za njihovo finansiranje, a što je već pet godina zagarantovano Zakonom o školovanju i stipendiranju mladih talenata.

"Mi smo imali vaoma malo podrške i uglavnom na pojedinačnom nivou. Dakle, ukoliko se razredni starješina založi da se pomogne, od škole, lokalne zajednice, a zatim nas je podržao Pedagoški zavod RS", napominje Babić.

Uspostavljanje centra za mlade talente RS i fonda za njihovo finansiranje, kako kaže, bilo bi veliko olakšanje i podsticaj, te šansa za svu djecu koja imaju talenat, a nemaju sreću da se isti identifikuje u porodici, sredini u kojoj odrastaju...

"Idući na ta takmičenja, kasnije smo vidjeli koliko su druga djeca iz našeg najbližeg okruženja u prednosti. Recimo, u Srbiji na nivou opština postoje i specijalna matematička odjeljenja, koja su zadužena samo za ovu vrstu talenata. Bez ulaganja u talentovanu djecu, ne treba da očekujemo mnogo od budućnosti, osim da će je naša djeca morati potražiti u inostranstvu", napominje Babić.

Talenat violinistkinje i pjesnikinje mlade Banjalučanke Teodore Solarević prepoznali su roditelji i škola.

"Ona je s tri-četiri godine već čitala i mi smo po rječniku i interesovanjima shvatili da je iznad vršnjačkog prosjeka. Zatim je u školi to ubrzo potvrdila. Međutim, upravo nepostojanje centra za mlade talente i fonda za finansiranje pokazuje da naše društvo dovoljno ne prepoznaje važnost ovakve djece za zajednicu, da nema plana i programa za rad s njima", kaže Teodorina majka Jelena.

Ona dodaje da je u slučaju Teodore podrške bilo malo i nedovoljno.

Kroz Plivački klub Olimp iz Banjaluke prošlo je mnogo talenata, priča nam direktor i trener Željko Panić. Ipak, kako dodaje, najtužnije su priče onih koji u nedostatku podrške odustanu, poput Milana Glamočića, koji se preselio u Kinu, gdje radi kao trener.

"Podrška postoji, od opštine, ministarstava, entiteta, ali generalno, na svim nivoima vlasti i nadležnih resora, to je ipak nedovoljno. Jer, nakon što se prepozna potencijal, potrebne su godine odricanja, rada i ulaganja, o kojima nemamo ni predstavu. U RS je, po uzoru na Fondaciju Dr Milan Jelić, potreban centar za mlade talente i fond, kako bismo uložili u budućnost", napominje on.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević svjestan je potrebe za uspostavljanjem centra.

"Neke stvari na tom planu sam uradio za pet mjeseci koliko sam ministar, a neke nisam stigao. Međutim, mislim da ćemo to pitanje strateški unaprijediti, uraditi još neke pripreme, kako bi centar za mlade talente bio realizovan u što skorijem roku", napominje Malešević.


Američka stipendija

"Ivana Ninković je iz Trebinja i mi smo kao klub prepoznali njen talenat i doveli je kod nas u Banjaluku. Dakle, uložili smo mnogo u nju da postane najbolja u BiH. I postala je. Podržavaju je resorna ministarstva u RS i Olimpijski komitet BiH... Dobila je stipendiju Arizona State University i tamo je sada na pripremama", objašnjava Željko Panić, iz PK Olimp.


Pedagoški zavod RS

"Institucija, ustanova ili organizacija koja se bavi isključivo mladim talentima, u pogledu dijagnostikovanja, a zatim podrške, potrebna je RS, jer bi sa sigurnišću rekla/dijagnostikovala da li se radi o talentu, u kojoj oblasti, dala preporuke za rad i školovanje, pomogla u izradi programa podrške, razvoju, napretku....", napomenuto je "Nezavisnim" iz Pedagoškog zavoda RS, koji u skladu sa svojim nadležnostima vodi evidenciju o učenicima koji učestvuju i ostvaruju rezultate na takmičenja, što, kako napominju, ne mora biti isključivo rezultat talenta već i upornosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )