FOTO: InfoBijeljina

Trgovina stokom i žitom obavljala se na vašarima. U popisu iz 1548. godine pominje se godišnji sajam u Batkoviću, koji je donosio sandžak-begu 100 akči (sitna turska srebrna moneta, kovana od vremena sultana Orhana, do kraja XVII vijeka).

To je, koliko se zna, najstariji pomen sajma u Semberiji, ali se ne zna da li je taj sajam u direktnoj vezi sa sadašnjim godišnjim vašarom u Batkoviću. Najpoznatiji vašari u Semberiji bili su: bijeljinski (Pantelino, 9. avgust koji se održava i dan danas i Mitrovdan, 8. novembar), Janja (Ilino, 2. avgust) i Batković (Gospojina, 21. septembar), ali  je stanovništvo išlo i izvan oblasti Semberije: u Tavnu, Tuzlu, Brčko, Loznicu, Sremsku Mitrovicu...
Seoski vašari održavani su po selima, uglavnom uz molitve i prilikom crkvene slave. Stočni pazar u Bijeljini se održavao svakog utorka, a za ostale proizvode petkom.

Na vašarima su zemljoradnici prodavali poljoprivredne proizvode i stoku, a kupovali takođe stoku, poljoprivredne sprave, posuđe i industrijsku robu. Osim toga, vašari su bili i mjesta za zabavu, susrete sa ljudima i „gledanje“ djevojaka.

Prilikom kupoprodaje imovine veće vrijednosti, kada se pogode, kupac i prodavac se rukuju i „kaparišu“, a zatim idu da „piju aldamaš“ ili „alvaluk“ čime je pogodba zaključena.

Smatra se obaveznim onaj ko prodaje zemlju da je najprije ponudi rođacima i susjedima koji se sa tom zemljom graniče. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )