FOTO: pixabay

Royal Tokaji, vinarija na obroncima vinskog regiona na sjeveroistoku Mađarske, upravo je predstavila najskuplje vino na svijetu

RoyalTokaji, vinarija na obroncima vinskog regiona na sjeveroistoku Mađarske, upravo je predstavila najskuplje vino na svijetu.

 Boca ekskluzivnog vina Essencia, koje nazivaju i "nektar" prodavaće se za 40.000 dolara, piše novac.hr.

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka jer je mađarska vinarija Royal Tokaji, inače u vlasništvu svjetski poznatog engleskog enologa Huga Džonsona, na tržište izbacila tek 18 boca Essencia vina.

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cijenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa.

Da bi se proizvele dvije boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litar potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaki grozd mora da bude rukom ubran.

Vino doseže procenat alkohola od tek 2 do 4 odsto, a kada dozre, vino je toliko gusto da se obično konzumira u malim dozama. Umjesto u čašama, servira se u kristalnim kašičicama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )