FOTO: Nezavisne

Bivši policajac Mineapolisa Derek Šovin, koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja 25. maja, mogao bi da dobije više od milion dolara vrijednu penziju, čak i ako bude osuđen za ubistvo, piše CNN.

Šovin je na meti bijesa javnosti od prošlog mjeseca, kad se pojavio snimak na kojem on kleči Džordžu Flojdu na vratu skoro devet minuta, dok ga ovaj preklinje da prestane. Brzo je otpušten iz svog odjeljenja u kojem je radio od 2001, a usljed protesta koji su zahvatili Sjedinjene Države i čitav globus, optužen je i za drugostepeno ubistvo. Još tri policajca umiješana u incident takođe su otpuštena i prijete im optužnice.

Ali, Šovin i dalje može da dobije penziju, koja je djelimično zasnovana na uplatama poreskim obveznika. Iako niz američkih država zakonom omogućava oduzimanje penzija osuđenima za krivična djela vezana za njihov rad, to nije slučaj u Minesoti.

Iz Udruženja za penzionisanje javnih službenika Minesote potvrdili su za CNN da Šovin (44) može podnijeti zahtjev za svoju penziju već u 50. godini. Za računanje isplata penzije koristi se niz faktora, a Šovin bi vjerovatno mogao da dobija 50.000 dolara godišnje ili više, ako isplata počne u njegovoj 55. godini.

Tokom 30-godišnjeg perioda ta suma bi mogla dosegnuti 1,5 miliona dolara ili više, ne uključujući porast životnih troškova. Ta svota bi mogla biti još veća ako je tokom vremena sakupio značajnu količinu prekovremenog rada, prenio je CNN.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )