FOTO: InfoBijeljina

Vlada Srpske isplatila je minimalnu aprilsku platu za 22.000 radnika u RS, a da bi i ostalima leglo na račun 520 maraka poslodavci treba da što prije podnesu zahtjev Poreskoj upravi.

U Poreskoj upravi RS naglasili su da su do sada obradili sve pristigle  zahtjeve za isplatu najniže plata za april.

- Do sada smo obradili zahtjeve za isplatu najniže plate za 22.000 radnika i za te namjene potrebno je izdvojiti više od 17 miliona maraka. Te podatke smo proslijedili Ministarstvu finansija RS - kazali su “Glasu Srpske” u Poreskoj upravi.

Naglasili su da, kako bi u što prije izvršili ovu obavezu, njihovi  službenici rade u dvije smjene te vikendom te da su zbog toga uspjeli i obraditi sve pristigle zahtjeve poreskih obveznika koji se nalaze na spiskovima koje dostavljaju nadležna ministarstva, a na kojima su oni kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu.

- S obzirom na to da je rok za podnošenje pisane izjave sa zahtjevom 10. juni, i ovom prilikom pozivamo poreske obveznike koji ispunjavaju uslove, a koji se tiču isplate najniže plate i doprinosa za april 2020. godine, da podnesu Poreskoj upravi RS pisanu izjavu sa zahtjevom na kojem će navesti i tekuće račune radnika, a sve kako bi što prije bile isplaćene plate za april 2020. godine za preostali broj obveznika - navode u Poreskoj upravi RS.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je “Glasu” rekla je da su svi zahtjevi koje im je nakon obrade proslijedila Poreska uprava za isplatu najniže plate odobreni i isplaćeni.

- Sve što je došlo od Poreske uprave je isplaćeno. Prema trenutnim podacima evidentno je da svi poslodavci nisu podnijeli zahtjeve za isplatu najniže plate za april i to je glavni razlog zašto svi radnici nisu dobili još uvijek tu platu. Mnogo puta smo do sada apelovali na privrednike da podnesu zahtjev za isplatu aprilskog minimalca ali očigledno da to još nisu uradili svi - navela je Vidovićeva, koja je i ovim putem još jednom apelovala na privrednike da što prije predaju zahtjeve Poreskoj upravi za isplatu najniže aprilske plate jer njihovi službenici rade i prekovremeno i vikendom na obradi tih dokumenata.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da Poreska uprava ne treba više nikoga da moli da preda zahtjev za isplatu najniže plate za april.

- I mi smo obavještavali ljude da što prije podnesu zahtjev za isplatu aprilskog minimalca. Ako podnesu zahtjev dobiće pare, ako neće. Ko ne podnese zahtjev i idućih dana nema pravo da se ljuti. Nema smisla više za apelovanjem i pozivanjem privrednika - naveo je Trivić.

Obaveze

Prema računici Ministarstva privrede i preduzetništva RS ukupan broj zaposlenih koji nisu radili u aprilu je 68.603.

- Ukupne obaveze za minimalnu bruto platu za njih iznose više od 53 miliona maraka - naveli su ranije u Vladi Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )