FOTO: null

Okružni privredni sudovi u Bijeljini i Banjaluci, te osnovni sudovi u Vlasenici, Modriči i Srebrenici imali su najlošiji rezultat o pitanju rješavanja starih predmeta u prva tri mjeseca ove godine.

Potvrđuje se to u izvještaju o realizaciji plana rješavanja predmeta za period januar - mart 2015. godine koji je objavio Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, piše Glas Srpske .

Sudovi u RS, FBiH i na nivou BiH imaju plan da ove godine riješe ukupno 199.034 najstarija predmeta, a u prava tri mjeseca “zatvorili” su 68.010.

Što se tiče prvostepenih sudova, najneefikasniji su bili opštinski sudovi u Banovićima i Tešnju koji su riješili manje od 20 odsto plana za rješavanje predmeta.

Ukupno 18 sudova riješilo je od 20 do 30 odsto plana, a među njima su najmanji procenat realizacije u FBiH imali opštinski sud u Cazinu, Velikoj Kladuši, Gradačcu i u Lukavcu, dok su u RS najlošiji rezultat rada imali okružni privredni sudovi u Bijeljini i Banjaluci, te osnovni sudovi u Vlasenici, Modriči i Srebrenici.

Najbolje rezultate rada od početka godine, pa do kraja marta, u Srpskoj su imali osnovni sudovi u Foči, Bijeljini, Trebinju i Višegradu, te Okružni privredni sud u Trebinju. U FBiH su najefikasniji bili opštinski sudovi u Kaknju, Goraždu i Livnu.

O pitanju drugostepenih sudova, oni su ukupno gledajući, ispunili 90 odsto plana za rješavanje starih predmeta.

Portparol VSTS-a Marjana Popović rekla je da rezultati rješavanja plana pokazuju da je nastavljen pozitivan trend povećanja efikasnosti rada sudova i smanjenja broja najstarijih predmeta.

- Praćenje procesa rješavanja predmeta prema planovima jedna je od osnovnih aktivnosti Stalne komisije za efikasnost sudova VSTS-a. Zahvaljujući ovoj aktivnosti, čija je implementacija započela 2010. godine, doći će do smanjenja broja neriješenih starih predmeta, što će značajno doprinijeti povećanju efikasnosti pravosuđa u cjelini, te pružanju bolje usluge građanima - istakla je Popovićeva.

Dodala je da su od početka implementacije ove aktivnosti do danas sudovi riješili 302.565 najstarijih predmeta, što svakako utiče na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta.

VSTS je u februaru ove godine zaključio da je veliki broj neriješenih predmeta u sudovima uzrokovan enormnim prilivom predmeta određene vrste, posebno predmeta koji su proizašli iz neplaćenih komunalnih usluga. Predloženo je da bude razmotreno formiranje javnih ili privatnih agencija koje bi se bavile ovim predmetima.

Broj komunalnih predmeta je u stalnom porastu, a prema posljednjim procjenama, u sudovima u BiH ih ima oko 1,74 miliona.

Sudovi su lani realizovali 80 odsto plana za rješavanje starih predmeta i umjesto 108.000, riješili nešto manje od 86.000 predmeta, te je tako ostalo 22.000 najstarijih predmeta koji su kao neriješeni preneseni u ovu godinu.

VSTS je u decembru 2013. godine usvojio novo Uputstvo za izradu planova za rješavanje predmeta koje se počelo primjenjivati prilikom kreiranja planova za rješavanje predmeta za 2014. godinu. Glavni cilj Uputstva je rješavanje svih predmeta koji se ne završe u roku od jedne godine od dana podnošenja inicijalnog akta u sudu.

Od 2010. godine sudovi svake godine riješe nešto više od 70.000 najstarijih predmeta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )