FOTO: InfoBijeljina

Sve više kupaca iz regiona, posebno Hrvatske i Srbije, odlazi u kupovinu u Bosnu i Hercegovinu (BiH), a uz to u našim radnjama troše i sve više novca. Prošle godine strani državljani su na izlasku iz BiH podnijeli više od 400.000 zahtjeva za povraćaj poreza na dodanu vrijednost (PDV) – što je oko 55.000 zahtjeva više nego 2017. godine.

Mediji prenose da je iznos koji su tražili da im bude vraćen dostigao gotovo devet miliona evra. Povraćaj novca, prema propisima ove zemlje, ostvaruje se na robu kupljenu u vrijednosti od najmanje 100 konvertibilnih maraka, to jest oko 50 evra. Ovaj limit za vraćanje poreza je, recimo, četiri puta manji nego u Mađarskoj, gdje se zahtjev za povraćaj „afe” može dobiti ako ste u njihovim radnjama potrošili bar 200 evra. S tim što se kupcima u Mađarskoj najčešće vraća oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle. U BiH je jedinstvena stopa PDV-a na koju strani državljani imaju pravo na povraćaj novca 17 odsto. Građanima iz pograničnih područja zato je jeftinije da se snabdevaju kod komšija. Hrvatski mediji prenose informaciju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je povraćaj poreza zatražen za kupljenu robu bio u vrijednosti oko 61 milion evra, a to je gotovo 10 miliona evra više nego prošle godine.

Šta se kupuje u bosanskim radnjama? Prema svjedočenju kupaca sa iskustvom – gotovo sve. Kažu da su jeftinije skoro sve namirnice (mliječni proizvodi, slatkiši, tjestenina, piće, povrće, voće). Dobro se prodaje bijela tehnika, pa čak i namještaj. Većina kupaca iskoristi priliku i da natoči gorivo na povratku. Kada se svemu oduzme i porez ušteda je, kažu, i osjetna.

– Posebno na sokovima, jer su neki napici hrvatskih proizvođača upola jeftiniji. Velika je razlika i u cijeni piva. Posebno kada se nešto slavi, baš se isplati doći – ispričala je sagovornica „Glasa Slavonije”. Pravo na povraćaj PDV-a u BiH strani državljani ne ostvaruju na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića, kao i proizvode od duvana, što bi značilo da kupci u pograničnim hipermarketima ostavljaju i mnogo više novca od iznosa dobijenih na osnovu podnijetih zahtjeva za povraćaj poreza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )