FOTO: null

Stanovništvo na Bliskom istoku, u Indiji, Brazilu i u podsaharskoj Africi suočava se najvećom nejednakošću prihoda na svijetu, dok je ovaj jaz između prihoda bogatih i siromašnih najmanji u Evropi, utvrdio je juče objavljeni Izveštaj o nejednakosti u svij

Obimna studija, koju je pod rukovodstvom francuskog ekonomiste Tome Piketija uradilo stotinak istraživača u 70 zemalja, ukazuje da jaz u prihodima širom svijeta narasta do „ekstremnih nivoa”, ali da je poslije svjetske finansijske krize 2008. udio koji jedan odsto najbogatijih drže u ukupnim svjetskim prohodima za nijansu pao i sada je nešto više od 20 odsto.

Najbogatijih 0,1 odsto svjetske populacije od 1980. godine uvećali su svoje zajedničko bogatstvo isto koliko i 3,8 milijardi ljudi koji pripadaju siromašnijoj polovini siromaštva. Ali, to ne znači da je uspostavljena jednakost jer onih 0,1 odsto najbogatijih (oko sedam miliona ljudi) drži 13 procenata ukupnog bogatstva na svijetu.

Prema ocjeni ekonomista, narastajuća ekonomska nejednakost može dovesti do „različitih vrsta političkih, ekonomskih i društvenih katastrofa”.

Ekonomisti ističu da je nejednakost u bogatstvu postala ekstremna u Rusiji i SAD, gde jedan odsto najbogatijih drži skoro 40 procenata nacionalnog bogatstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )