FOTO: null

Najveće zadovoljstvo i sreću djeca doživljavaju u igri nakon kiše, kada radosno skaču po lokvicama vode, prskajući se međusobno uživajući u tome.

Japanski arhitekti su zaključili da, ako postoji mjesto gdje bi djeci sve trebalo biti dopušteno i gdje bi trebali uživati u dječjim stvarima ne zamarajući se zbog mokrih cipela ili čarapica, to je definitivno vrtić. Tu su ideju, kao dobru i kreativnu, prepoznali vaspitači i tako se krenulo u njeno realizovanje.

Japanski arhitektonski studio iz Kumamota dizajnirao je vrtić u kojem je pod tako napravljen da se na njemu tokom kiše na jednom mjestu skuplja velika količina vode pretvarajući se u lokvu kako bi se djeca mogla igrati. Dvorište škole je osmišljeno kako bi akumulirao kišnicu, tako da nakon velikog pljuska stvori se velika lokva koja samo čeka djecu na igru.

Glavni arhitekt Hibino Sekkei dizajnirao je dvorište na taj način da tokom suvog vremena prostor može funkcionirati kao prostor za badminton a zimi se može pretvoriti u klizalište.

Osim ovog neobične i fantastične ideje, kako piše Spoon Tamago, arhitekti su osmisli još jednu simpatičnu ideju. Naime, u vrtiću učenici donose svoju  stolicu i sto koji na kraju godine kada odlaze iz vrtića uzimaju sa sobom. Na taj način je osiguran kontinuirani protok novog namješta koji pomaže u održavanju svježine  i estetike prostora.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )