FOTO: null

U Foči, Rudom i Rogatici, u ta tri grada u Staroj Hercegovini živi ukupno 6.915 penzionera, a najbolji prosjek od 345 maraka imaju penzioneri u Foči. Daleko za njima sa prosječnom penzijom od 265 maraka su najstariji iz Rudog, a u zlatnoj sredini se nalaze Rogatičani sa prosjekom od 310 maraka.

Penzije u Foči prima ukupno 3.965, a u Rogatici 2.100 penzionera. Kad se iz sarme odvoji meso od kupusa, slika u Foči postaje mnogo tamnija od statistike. Minimalnu penziju do 200 maraka prima u Foči 423 penzionera, a od 200 do 300 maraka njih 1.311. Do 300 maraka penziju u Rogatici prima 963 penzionera, a do 400 maraka, njih 695.

Kada se zna da penzioneri u velikoj mjeri izdržavaju i nezaposlenu djecu, pa čak i unuke, onda je više nego naglašeno siromaštvo u ove tri opštine na istoku RS.

Armija ovde nezaposlenih i penzionera je u odnosu jedan prema jedan, i nemali broj njih zavide najstarijima, svjesni da možda nikada neće zaraditi ni minimalnu penziju, jer u ove tri opštine sada ne radi nijedna predratna fabrika, u kojima su mahom penzije ostvarili njihovi sugrađani.

Alarmantno zvuči vijest da je u Rogatici, u proteklih šest mjeseci umro 41 penzioner, a u cijeloj 2017. godini - 43 penzionera.

Kad ih pitaju kako žive, najčešće odgovaraju da "živi životom, a ostalo se pate", što nije daleko od istine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )