FOTO: null

Najbogatijih jedan odsto stanovnika svijeta poseduje bogatstvo čija je vrijednost jednaka bogatstvu preostalih 99 odsto ljudi, pokazali su najnoviji podaci britanske nevladine organizacije "Oksfam".

Pored toga, prema procjeni "Oksfama", bogatstvo najbogatije 62 osobe na svijetu jednako je bogatstvu čak polovine svjetske populacije, prenosi britanski BBC.

Radi poređenja, prije samo pet godina je 388 osoba posjedovalo bogatstvo jednako polovini stanovnika svijeta, što znači da se razlika u koncentraciji bogatstva veoma brzo povećava.

U tom izveštaju, koji se bazira na podacima banke "Kredi Suis" iz oktobra, "Oksfam" poziva svjetske lidere da preduzmu mjere kako bi ublažili te velike nejednakosti, kritikuje rad lobista, kao i količinu novca koja se čuva u "poreskim rajevima", odnosno državama sa izuzetno niskim poreskim stopama.

Ta organizacija predviđa da će najbogatijih jedan odsto već slijedeće godine prestići ostatak svijeta po bogatstvu.

"Umjesto privrede koja radi za prosperitet svih ljudi i za buduće generacije, kao i za čitavu planetu, stvorili smo privredu koja radi za samo jedan odsto stanovništva", upozorava "Oksfam" u svom novom izvještaju.

Ta organizacija traži od vlada svijeta da preduzme niz mjera kako bi smanjila ogromne razlike u bogatstvu. Između ostalog, ona traži da radnici dobijaju plate od kojih mogu da žive i da se smanje primanja direktora.

"Oksfam" takođe predlaže kraj razlikama u platama za različite polove, plaćanje nadoknade za brigu o nemoćnima, promovisanje jednakih prava žena na nasljeđivanje, smanjenje cijena lijekova, oporezivanje bogatih umjesto potrošnje, kao i mjere protiv lobiranja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )