FOTO: N1

Istorija obiluje primjerima loše mode, ali neki odjevni predmeti su bili opasni za zdravlje i život ljudi.

Gotovo da je nemoguće napraviti konačnu listu najružnijih, najlošijih i najglupljih odjevnih predmeta u istoriji. Ipak, neki se izdvajaju po nepraktičnosti.

1. Krinolina

Bile su izuzetno teške za nošenje, jer su dame imale problema da prođu kroz vrata, ali i da sjednu. Izmišljene su sa ciljem da daju oblik suknji. Vremenom su se izvitoperile i sredinom 19. vijeka su imale šest obruča! Ni jedna dama nije mogla sama da je obuče. Zahvaljujući apsolutnoj nepraktičnosti sa modne scene su nestale 1878. godine.

Većina nepraktičnih modnih predmeta uspjevala je da se održi jedan vijek.

2. Haljine od arsenika

Za viktorijansku eru se obično kaže da je bila najotrovnija. Hemijska kompanija je 1814. godine izmislila novu nijansu zelene i nazvali su je "smaragdna". Dame su ubrzo poludile za njoj i svaka je željela haljinu te boje. Boja je sadržala arsenik koji je izazivao osip, trovanje i smrt,

3. Nakurnjak

Muškarci su nosili helanke i mač - "ponos" je bio u velikoj opasnosti!

Ni muška moda nije bila imuna na loše trendove.

Početkom 16. vijeka muškarci su nosili mačeve i helanke, a to je bilo opasno za muški "ponos". Naročito je lijepo stajao engleskom kralju Henriju Osmom. Ubrzo je problem riješen tvrdim "nakurnjakom" koji je bio popularan do kraja vijeka.

4. Perika

Kroz 17. i 18. vijek šetali su ljudi sa visokim perikama koje su bile sve samo ne praktične. Perike su bile statusni simbol, pa je važilo pravilo što veća to bolja! Dobra strana ove mode je bio puder kojim su perike posipane, a mogao je da ima miris lavande ili pomorandže. Francuzi su bacili perike posle Revolucije, a u Engleskoj je uveden porez na puder. Prirodna kosa se vratila u modu do kraja 18. vijeka.

Kopita

Neudobne cipele nikada nisu prestale da se nose, ali kroz istoriju žene su imale beskonačnu toleranciju na bol da bi bile poželjne. U 16. vijeku Italijanke i Španjolke su pronašle zanimljiv način da pokažu bogatsvo i socijalni status.

Platforme su se održale do 21. vijeka iako su nepraktične.

Nosile su cipele u obliku kopita na kojima su bile visoke i nisu mogle da se kreću slobodno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )