FOTO: Nezavisne

Voćnjaci širom Bosne i Hercegovine uveliko su u fazi beharanja, ali niske temperature koje su stigle mogle bi stvoriti probleme voćarima.

Naime, oni su zabrinuti time kako će hladni talas koji je najavljen i u narednim danima uticati na voće, jer kako kažu, da bi imali šta da uberu na ljeto, potrebno je sačuvati voće od svih nepogoda koje utiču na rod.
 
Kako dodaju, temperaturne oscilacije od 20 stepeni koje imamo u jednom danu, veoma loše utiču na sve sorte voće, a posljedice koje ostavljaju mogle bi i te kako uticati i na sam kvalitet.
 
Darko Milošević, šljivar sa Majevice, i predsjednik upravnog odbora Udruženja voćara RS, kazao je za "Nezavisne novine" da su voćke uveliko u cvatu, ali kako je dodao, neke su čak i u fazi precvjetavanja.
 
"S obzirom na tople dane koje smo imali, voće je prošlo fazu cvjetanja i sada su mnoge voćke u fazi precvjetavanja, a imamo i prva čišćenja voćki. Takođe, mi već sad na osnovu dosadašnjih pokazatelja možemo reći da pojedinih sorta voća fali", kazao je Milošević.
 
Prema njegovim riječima, pod velikim upitnikom je kako će proći faza oplodnje voćki.
 
"Što se tiče najavljenih hladnoća, šteta će biti u vidu odbacivanja plodova. Za voćke veliki problem predstavljaju oscilacije u temperaturi koji su velike, jer jedan dan imamo temperaturu od 32 stepena, dok je već naredni dan pet stepeni, to će sigurno da utiče na sve biljke i dovešće do odbacivanja ploda", kazao je Milošević.
 
Kako je rekao, najugroženije su koštunjave sorta voća.
 
"Koštunjavo voće je jako neotporno nakon perioda oprašivanja, a ugrožene su i jabuke, s tim da, recimo, jabuka, i ako preživi hladnoću, na njoj može ostati trag prouzrokovan mrazom", kazao je Milošević.
 
Prema njegovim riječima, voćari treba na vrijeme da se pripreme za hladnije dane, koji su najavljeni.
 
Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika FBiH, Tuzlanski kanton, za "Nezavisne novine" ističe da je voće uveliko u fazi beharanja.
 
"Voće je izbeharalo i zametnulo plodove, znači, ukoliko se spusti temperatura na minus jedan ili minus dva, normalno je da će to uticati na voćke", kazao je Hasanović.
 
Kako je rekao, voćari će sve uraditi kako bi zaštitili svoje voćnjake, a mnogo će pokušati da spase šta se spasiti može, pa čak i zadimljavanjem voćnjaka.
 
"U našem dijelu su na udaru najviše jabuka i šljiva, kruške su malo otpornije u odnosu na ove dvije voćke", kazao je Hasanović.
 
Ipak, u nekim dijelovima Srpske, odnosno u Potkozarju, voćari ističu da pogoršanje vremena i kiša, pod uslovom da ne bude grada i mraza, pogoduje voću.
 
Kako ističu, plodovi jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije i drugog voća, formirali su se i napreduju, ali kako dodaju, njihovu računicu mogle bi poremetiti elementarne nepogode, prvenstveno grad ili velika suša.
 
Prema sadašnjoj situaciji, smatraju sagovornici "Nezavisnih novina" u Miljevićima, Bakincima, Jurkovici, Turjaku, Grbavcima, Podgradcima, Jablanici i drugim selima, sezona će biti bogata.
 
"Kiša je potrebna. Vlage je prethodnih dana, zbog visokih temperatura, ponestalo. Da nisu došle ove padavine, morali bismo aktivirati sisteme za zalijevanje. Davno nismo imali ovako dobar rod, naročito šljive. Prošle sezone ovog voća nije bilo ni za pekmez, a ove godine situacija je sasvim drugačija", smatraju voćari iz Miljevića, koji dodaju da su ipak optimisti i vjeruju da će ovo biti izrazito rodna godina.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )