FOTO: null

Kompaniji ,,Jadran-Naftagas,, iz Banjaluke odobren je nastavak istraživanja nafte na teritoriji RS, dok je analiza uzoraka uzetih iz bušotine u Obudovcu pokazala da je ova sirova nafta dobrog kvaliteta i da se može eksploatisati.

Potvrdio je Savo Minić, načelnik opštine Šamac, te najavio da to znači nužan nastavak radova na eksploataciji u Obudovcu.

Minić je precizirao da nafta odgovara kvalitetu koji je neophodan za dalju preradu sirove nafte i da su mu iz "Jadran-Naftagasa" rekli da će napraviti još bušotina. On je potvrdio da bi eventualna eksploatacija nafte u Obudovcu opštini Šamac donijela na godišnjem nivou i do 800.000 KM, a ta sredstva bi se trošila prema namjeni za ruralni i nerazvijeni dio opštine.

Minić je dodao i to da je ovo istraživanje za opštinu Šamac strateški projekat.

"Bićemo ucrtani na mape prirodnih bogatstava koja su u ovom momentu od neprocjenjive koristi kada je u pitanju, ne samo eksploatacija nego i ljudi koji će biti angažovani za tu ekspoloataciju", rekao je Minić.

On je objasnio i to da je od "Jadran-Naftagasa" obaviješten da sada predstoje određeni postupci kojima se utvrđuju potencijalne zalihe sirove nafte na području Obudovca i rekao kako očekuje da će dugoročni efekti na planu razvoja opštine biti značajni.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudartsva RS, rekao je da su ove informacije iz "Jadran-Naftagasa" obećavajuće, ali da se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi do okončanja istraživanja.

"Ove vijesti daju nadu da se radi o poduhvatu koji bi mogao biti uspješan, ali istina je da niko u ovom trenutku nema mogućnost da tvrdi da se radi o projektu koji bi mogao zatvoriti komercijalne potrebe", rekao je Đokić.

On je podsjetio i na to da je Vlada RS "Jadran-Naftagasu" odobrila aneks ugovora na sporazumu o sprovođenju naftnih istraživanja kojim je rok za njih produžen sve do 2018. godine.

Kako bismo dobili preciznije informacije o nastavku istraživanja u Obudovcu, u petak smo pokušali stupiti u kontak sa Upravom "Jadran-Naftagasa", ali nam do zatvaranja ovog broja "Nezavisnih" nisu odgovorili.

Podsjećamo da je za istraživanje nafte u RS NIS sa ruskom kompanijom "Zarubežnjeft" osnovao zajedničko preduzeće "Jadran-Naftagas".

To preduzeće je sa resornim ministarstvom 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa. Koncesija je dobijena na period od 28 godina - tri godine za istraživanja i 25 godina za period eksploatacije.

Ovim ugovorom "Jadran -Naftagas" obavezao se da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )