FOTO: null

Nakon prijepodnevnog zatišja, situacija na požarištu oko sela Kočela, Staro Slano i Lug nadomak Trebinja u večernjim časovima se dramatično pogoršala, pa gasioci požara ulažu vanljudske napore kako vatra, s obzirom da je u pitanju magistralni pravac Trebi

Miris paljevine je već počeo dopirati i do samog predgrađa Trebinja, a gusti dim je na ovoj putnoj dionici smanjio i vidljivost, pa gasioci sa terena apeluju na vozače da brzinu svojih vozila prilagode stanju i uslovima na putu.

Trebinjskim vatrogascima su u pomoć pristigla dva helikoptera Oružanih snaga BiH koji sa Gradskog kupališta Bregovi u Trebinju zahvataju vodu i već su djelovali nekoliko puta na najkritičnijim dionicama Kočela, Starog Slanog i Luga.

U pomoć trebinjskim kolegama je stiglo i osam pripadnika Vatrogasne jedinice iz Herceg Novog koji djeluju na potezu od Luga do Starog Slanog jednom cisternom nosivosti sedam kubika vode.

"Odmah po pozivu naše gradonačelnice smo pritekli u pomoć komšijama i braći u Trebinju i uvijek smo tu da se oslonimo jedni na druge, žalosni zbog ove nepogode koja vas je zadesila. Međutim, sretni da vam možemo pomoći na isti onaj način na koji bi i vi pomogli nama", rekao je kratko za "Nezavisne" na požarištu kod Starog Slanog Aleksandar Škobalj, načelnik Službe zaštite spašavanja Herceg Novi.

Lazar Vučković, zamjenik komandira Vatrogasnog društva Lastva, koji drže Staro Slano sa vatrogascima iz Herceg Novog, kaže da je u Starom Slanom situacija sa gornje strane sela, u dijelu požara koji je išao prema selu Kočela, djelimično pod kontrolom, ali da to ne znači ništa jer se situacija mijenja iz časa u čas.

U Kočelima je požar pod kontrolom, a u Lugu se sa vatrom bore pripadnici Civilne zaštite i Jedinice HET-a, te Oružanih snaga BiH i vatrogasci iz Trebinja.

U Starom Slanom je i u večernjim časovima ponovo bio trebinjski grafonačelnik Slavko Vučurević.

"Situacija je apsolutno teška i neizvjesna zbog visokih temperatura i vjetra, i pored činjenice da su sve nadležne službe iz Trebinja, zajedno sa kolegama iz Ljubinja, Bileće i Herceg Novog, kao i pripadnicima Oružanih snaga i njihovih helikoptera na terenu, ali ohrabruje činjenica da smo, pored svih ovih naših dobrih prijatelja, dobili ponudu i od gradonačelnika Bijeljine Mića Mićića da u toku noći pošalje svoje dvije vatrogasne brigade sa vatrogasnim vozilima, ali i od nekih prijatelja iz Srbije koji su voljni poslati svoje ljudstvo i kanadere za gašenje", kaže Vučurević.

Dodaje da će zahtjev za pomoć kanadera uputiti preko Republičke uprave Civilne zaštite.

Gasioci na trebinjskim brdima kažu da sela za sada nisu ugrožena, iako je neugašen jedan krak prema selima Begović Kula i dalje prema Zagori, dok su požar od Poljica Popovog prema regiji Bobani lokalizovali pripadnici deminerskog tima Civilne zaštite još u četvrtak veče zbog minskih polja koja su predstavljala opasnost.

Cjelokupna situacija će, kažu gasioci, zavisiti od narednih sati kada se, poput prethodne noći, iz čistog mira može desiti jako duvanje vjetra i raspiriti vatru koja za čas može zaprijetiti kućama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )