FOTO: Glas Srpske

Načelnici i gradonačelnici 26 opština i gradova u Republici Srpskoj predložili su, a lokalne skupštine usvojile, budžete za ovu godinu, ne mareći za Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske koji predviđa da do 30. juna ove godine moraju da usklade broj zaposlenih sa brojem stanovnika u svojoj lokalnoj zajednici.

Prema tom zakonu, koji je usvojen 30. novembra 2016. godine i koji je trebalo da stupi na snagu 30. juna 2019. godine, ali je njegova primjena odgođena za posljednji dan juna ove godine, u opštinskim i gradskim upravama moći će da budu maksimalno tri zaposlena na hiljadu stanovnika. Uprkos tome čelnici opština i gradova u budžetima za 2019. godinu predvidjeli su isti iznos sredstava za plate zaposlenih kao i u protekloj godini.

To nije zasmetalo ni Ministarstvu finansija RS, koje je dalo saglasnost na predložene budžete.

- Ukupno 26 jedinica lokalne samouprave Republike Srpske dostavilo je Ministarstvu finansija prijedloge budžeta za 2021. godinu i svi su odobreni. Sa obzirom na to da izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi stupaju na snagu u drugoj polovini tekuće godine, sredstva koja se tiču budžetske stavke “Rashodi za lična primanja zaposlenih” će se naknadno, po potrebi, prilagođavati pomenutim zakonskim izmjenama - navedeno je u odgovoru Ministarstva finansija na naša pitanja.

Podsjećamo na činjenicu, navedeno je dalje, da jedinice lokalne samouprave imaju samostalnost u preraspodjeli sopstvenih budžetskih sredstava po stavkama, kao i mogućnost rebalansa budžeta tokom fiskalne godine.

Iako u skoro svim lokalnim administracijama ima više zaposlenih nego što će smjeti da imaju poslije 30. juna, načelnici i gradonačelnici očigledno ne planiraju politički pogubno otpuštanje viška radnika i uzdaju se da će Narodna skupština Republike Srpske izmijeniti zakon ili ponovo prolongirati njegovu primjenu.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan potvrdio je za “Glas Srpske” da je u budžetu za ovu godinu planirao iznos sredstava za postojeći broj zaposlenih koji je gotovo identičan prošlogodišnjem i da je dobio saglasnost resornog ministarstva.

- Koliko znam, sve lokalne zajednice u budžetima za ovu godinu planirale su isti iznos za lična primanja zaposlenih kao i prošle godine. Ukoliko izmjene zakona o lokalnoj samoupravi stupe na snagu, odnosno ukoliko ne bude prolongiran rok za njegovu primjenu, mi ćemo rebalansom budžeta mijenjati tu stavku - kaže Sakan.

Ista situacija je i u Sokocu, a načelnik ove romanijske opštine Milovan Bjelica kaže da je predvidio otprilike isti iznos za plate kao i prošle godine.

- Mijenjaćemo stvari u hodu i usvojiti rebalans ukoliko bude trebalo, ali ne isključujem mogućnost da ponovo bude odgođeno stupanje zakona na snagu - kratko kaže Bjelica.

I u svim ostalim lokalnim zajednicama sa kojima smo kontaktirali, a čiji parlamenti su usvojili budžete za narednu godinu, potvrdili su da nisu znatno mijenjali budžetsku stavku koja se odnosi na plate zaposlenih, priznajući da očekuju izmjene zakona o lokalnoj samoupravi.

Kaznene odredbe

Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da maksimalan broj zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, ne može biti veći od tri zaposlena na 1.000 stanovnika. Izuzetak su lokalne zajednice sa manje od 5.000 stanovnika u kojima je propisano sljedeće:

  1. do 1.000 stanovnika je sedam zaposlenih,
  2. od 1.001 do 2.000 stanovnika je deset zaposlenih,
  3. od 2.001 do 3.000 stanovnika je 13 zaposlenih,
  4. od 3.001 do 4.000 stanovnika je 15 zaposlenih i
  5. od 4.001 do 5.000 stanovnika je 17 zaposlenih.

Prema zakonu odgovorno lice biće kažnjeno sa 5.000 KM ako ne postupi po ovim zakonskim odredbama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )