FOTO: null

Na Univerzitetu „Bijeljina“ 11.5. i 12.5. 2015. godine održana su dva veoma posjećena seminara. Univerzitet je oduvijek bio poznat po aktivnostima vezanim za organizovanje kontinuiranih edukacija za medicinske tehničare, poljoprivrednike i psihologe.

UNIVERZITET ,,Bijeljina,, :

Ovaj put smo pažnju posvetili i farmaceutskim tehničarima i organizovali prvi seminar 11.05.2015. godine, na kome je prisustvovalo 74 tehničara kako iz Republike Srpske i Federacije BiH, tako i iz zemalja u regionu, i na taj način dobio međunarodni karakter. 

Razlog organizovanja seminara je vrednovanje uloge i značaja farmaceutskih tehničara u zdravstevenoj zaštiti. Sa druge strane na Univerzitetu postoji Farmaceutski fakultet,  tako da treba da budemo i bićemo matica, odnosno centar gdje će se svi zdravstveni profesionalci u oblasti Farmacije, kako farmaceutski tehničari tako i magistri farmacije, edukovati i proširiti svoja znanja.

Teme predavanja su bile vezane za značaj i ulogu farmacije kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, te za znanja, vještine i kompetencije farmaceutskih tehničara u unapređenju i očuvanju zdravlja ljudi. Takođe, obradila se i tema vezana za ulogu farmaceuta u savremenom društvu, čija su klasična znanja integrisana sa novim znanjima i vještinama u oblasti menadžmenta.

Ovim seminarom, Farmaceutski fakultet Univerziteta „Bijeljina“ cijeni  ulogu farmaceutskih tehničara u zdravstvenoj zaštiti, te podržava njihovu kontinuitranu edukaciju. 

Predavači koji su izlagali svoje teme su eminentni profesori sa Beogradskog Univerziteta i dekan Zdravstvenih studija Univerziteta Bijelljina.


Teme obrađene na seminaru su sljedeće:

- Farmacija-prošlost, sadašnjost, budućnost – prof. dr sc. Zorica Vujić, redovni profesor na Katedri za Farmaceutsku hemiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;

- Znanje, vještine i kompetencije tehničara u 21. veku – doc. dr sc. Dragana Lakić, docent na Katedri za socijalnu farmaciju i farmaceutsko zakonodavstvo Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;

- Farmaceut u ulozi lidera i menadžera – doc. dr Dražen Jovanović, docent Katedre za marketing i menadžment Univerzitet Bijeljina, Bijeljina.

Drugi seminar, je bio namijenjen medicinskim sestrama/tehničarima i organizovan je od strane Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Bijeljina i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta „Bijeljina“, sa zavidnom posjećenošću. Seminar se održao na Dan medicinskih sestara u utorak, 12.05.2015. godine na temu „Savremeni trendovi liječenja u medicini“. Cilj seminara je bio edukacija i unapređenje znanja medicinskih sestara/tehničara u oblasti zdravstvene njege, te usvajanje informacija vezanih za znanje, vještine, kompetencije i značaj medicinskih sestara/tehničara u savremenoj zdravstvenoj zaštiti.


Teme koje su se obradile na seminaru su sljedeće:

- Principi pravilne ishrane – Spec. SMS Velislava Perović 

- Faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja – SMS Mila Vukadinović

- Izlaganje stručnih radova - Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Bijeljina

PO ZAVRŠETKU PREDAVANJA UČESNICIMA SU URUČENI SERTIFIKATI ZA PRISUSTVO NA KONTINUIRANOJ EDUKACIJI.  POSJETIOCI OBA SEMINARA SU BILI ZADOVOLJNI PREDSTAVLJENIM PROGRAMOM I PREDAVAČIMA, TE  ISKAZALI  INTERESOVANJE ZA ČEŠĆE ORGANIZOVANJE OVAKVIH MANIFESTACIJA I KONTINUIRANIH EDUKACIJA.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )