FOTO: InfoBijeljina.com

Problem obezbjeđenja kvalitetnih majstora, zidara, fasadera, keramičara, kranista, rukovalaca građevinskim mašinama sve više je izražen i u Bijeljini, kažu investitori i građevinski operativci. Nedostatak iskusnih i kvalitetnih majstora, odnosno potreba da im se povećaju plate i dnevnice kako bi ih poslodavci zadržali na gradilištima, direktno utiče i na cijene stambenih kvadrata.

Mitar Gajić, vlasnik preduzeća „Tehnika inženjering“, kaže da na atraktivnoj lokaciji u centru Bijeljine ovo preduzeće trenutno gradi oko 80 stanova.

„Cijena kvadrata je 1.700 KM i najveći broj stanova već smo prodali. Od prošle godine imamo izražen problem sa nedostatkom radne snage, jer kvalitetni zidari i majstori, koje smo mi obučili, odlučili su da odu u inostranstvo. U međuvremenu smo povećali plate najboljim majstorima, ali smo značajno povećali plate i zidarskim pomoćnicima. Naš cilj je da kvalitetne radnike zadržimo na gradilištima. Međutim, morate shvatiti i to da njemački i austrijski poslodavci plaćaju puno bolje i zbog toga mladi, perspektivni kadrovi, odlaze. S svojom platom ovdje teško mogu ući u otplatu dugoročnog stambenog kredita ili u izgradnju kuće, dok će radom u inostranstvo vrlo brzo uštedjeti novac za rješavanje nekih egzistencijalnih pitanja“, kaže Gajić.

U građevinskom preduzeću, „Rimaks“ , koje trenutno gradi oko 75 stanova u užem gradskom jezgru, takođe, kažu da je cijena kvadrata 1.700 KM, te da su prodali oko 80 odsto stanova, ali, ističu i to da će već u narednoj godini morati razmišljati o povećanju cijene kvadrata na 1.800 KM, jer radna snaga u značajnoj mjeri utiče i na cijenu stambenog kvadrata.

„Cijena radne snage će se svakako odraziti i na cijene stanova. Sve teže je obezbijediti kvalitetne radnike u građevinarstvu. Vi morate poštovati rokove i kvalitet, a kupci nemaju puno vremena da čekaju na to da vi osposobite radnike za određeni posao“, kažu u ovom bijeljinskom građevinskom preduzeću. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )