FOTO: Srpska Info

Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija” obilježiće večeras 120 godina rada i postojanja.

Veliki koncert ovog društva biće održan u Centru za kulturu u Bijeljini, a njemu će prethoditi otvaranje izložbe „Duhovna riznica“, koja će kroz fotografije, novinske članke i osvojene nagrade prikazati trud i rad uložen tokom proteklih decenija. Kako je najavljeno, na koncertu će uz ansambl „Bisernicu“ pjevati nekadašnji članovi i prijatelji hora koji dolaze iz Osla, Beograda i Novog Sada.

Naime, „Srbadija” je pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini osnovana 1892. godine, ali je s radom prestala nakon Drugog svjetskog rata. Rad društva obnovljen je 1992. godine, pod rukom  dirigentkinje Desanke Trakilović. Od tada nižu uspjehe.

Na horskim olimpijadama i međunarodnim takmičenjima osvajali su najveće nagrade, a dobitnici su i niza priznanja Srpske pravoslavne crkve, između ostalih Ordena Svetog Save drugog i trećeg stepena. Hor je ordenom Njegoša prvog reda odlikovao i predsjednik Republike Srpske.

Repertoar hora je izuzetno bogat, a čine ga duhovna i svjetovna djela od srednjovjekvnih kompozicija, Mokranjčevih i Hristićevih kompozicija, do djela savremenih domaćih i svetskih autora, poput Miodraga Govedarice i Svetislava Božića. Posljednjih godina se posvećuje velika pažnja i tradicionalnoj muzici.

Tokom 27 godina od obnavljanja njegovog rada kroz ovo pjevačko društvo prošlo je mnogo pjevača, od kojih su neki postigli i zavidnu međunarodnu karijeru, kaže umjetnički rukovodilac SCPD “Srbadija” Desanka Trakilović.

– Vjerujem da će “Srbadija” postojati jos mnogo ljeta. Nastojaćemo da zadržimo mjesto koje smo mukotrpno stekli na domaćoj i svjetskoj sceni. Na svjetskoj rang listi mi smo najbolje rangirani hor iz regiona – podsjeća Trakilović.

Nekada je “Srbadijom” dirigovao Mokranjac, a danas je dirigentska palica u rukama dvije žene, koje ulažu ogroman napor da Bijeljina ima hor koji pronosi slavu grada, Republike Srpske, BiH i širom svijeta.
Dirigentkinja hora “Srbadija” Jelena Trakilović radi sa dječjim horom.

– Mali hor je u stvari rasadnik talenata. Njegujemo kulturu njihovog glasa i horskog pjevanja uopšte. Razvijaju sluh, uče da budu tolerantna, njeguju osjećaj zajedništva. Bogatstvo je baviti se ovakvom profesijom. Kada bi morala da biram, opet bih izabrala dirigovanje – kaže Trakilovićeva.

Osim najsjajnijih odličja, članovima “Srbadije” dragocjena su i stečena iskustva, prijateljstva i uspomene.

– Sresti na tom putu toliko različitih horova, iz različitih zemalja, nacija, upoznati njihovu kulturu, muziku i tradiciju, je neprocjenjivo – kaže Stevan Čukić.

Napredovali kroz društvo
Mnogi su u „Srbadiju“ došli kao djeca, a ostali su i danas uporedo napredujući i na ličnom planu, usavršavajući se profesionalno, ali uvijek vjerni „Srbadiji“.

– Kroz “Srbadiju” sam došao u neposredan dodir s biserima umjetnosti, spoznao vrijednost onog što su stvarali srpski kompozitori u 19,  20. i i 21. vijeku – kaže Đorđe Marilović.

Spsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija“ organizator je i međunarodnog festivala horske muzike „Majske muzičke svečanosti“, koji se od 2002. godine održava u Bijeljini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )