FOTO: rts.rs

U blizini crkve San Mikele del Golfo, nadomak Palerma, arheolozi su pronašli grobove stare osam vijekova. Pronađeni tjelesni ostaci vjerovatno pripadaju Normanima, vikinškim potomcima.

Vikinzi su od 8. vijeka iz Skandinavije i sa Jilanda krenuli u pljačkaške pohode po evropskim obalama, a 911. g., pritisnut njihovim jakim napadima, franački kralj Šarl III ustupio im je zemlje uz donji tok Sene. Tako su „sjeverni ratnici‘‘ u Francuskoj osnovali zasebno vojvodstvo koje je po njima dobilo naziv Normandija, a mješanjem sa lokalnim franačkim stanovništvom oformili su i novu etničku grupu poznatu kao Normani. Iz svog uporišta u sjevernoj Francuskoj krenuli su u osvajanja širom Evrope i na Bliskom istoku.

Jedno od njih ih je odvelo i na teritoriju današnje Italije, gdje su osvojili Siciliju i južni dio Apeninskog poluostrva i 1130. g. osnovali Kraljevinu Siciliju. 

„Neki pokojnici su nesumnjivo pripadali aristokratiji ili sveštenstvu, što ukazuje oblik tih grobova", rekao je Slavomir Možđoh, vođa iskopavanja i arheolog na Institutu za arheologiju i etnologiju Poljske akademije nauka u Varšavi.

Karakteristike tijela i crkve ukazuju na porijeklo

Ispitivanjem deset grobova, Možđoh i kolege su utvrdili da su u tri groba sahranjene žene, a u dva djeca. Nisu pronađeni nikakvi grobni prilozi ali antropolog smatra da se na osnovu visine i krupne građe skeleta može pretpostaviti da su normanskog porijekla.

Poljski arheolozi su i prošle godine vršili iskopavanja na Siciliji i tad su takođe našli nekoliko grobova. DNK analiza pronađenih tjelesnih ostataka otkriva da su te osobe imale svjetliju kožu, kosu i boju očiju nego tadašnje većinsko stanovništvo ostrva. „Ti nalazi idu u prilog našoj teoriji o ʼsjevernjačkomʼ porijeklu crkve i pokojnika‘‘, rekao je profesor Možđoh.

Crkva San Mikele del Golfo (znana i kao Santa Marija di Kampogroso) vjerovatno je jedna od prvih sakralnih građevina podignutih u vrijeme normanskog osvajanja tih krajeva. Zanimljivo je da je izgradnja crkve počela prije nego što je obližnji Palermo ponovo osvojen od Saracena. Vjerovatno je zbog toga bila sagrađena na brdu i dobro utvrđena jer je to bilo strateški pogodno za odbranu. Zgrada crkve ima plan krsta sa tri apside i jednom lađom. U jednom dokumentu iz 12. vijeka navodi se da je groblje na kome su otkriveni skeleti Normana bilo povezano sa crkvenom bolnicom, ali njeni tragovi još nisu nađeni.

Normani su na Siciliji zatekli lokalnu kulturu prošaranu vizantijskim i islamskim uticajima. Zatečene elemente su spojili sa romaničkim stilom (donijevši ga iz Normandije) i stvorili tako specifičnu normansku arhitekturu čija jedinstvena zdanja i danas svjedoče o njihovoj vladavini tim ostrvom.

Slavomir Možđoh ističe da arhitektura crkve, ali i pronađeni novčići koji su iskovani u Šampanji i Luki dodatno ukazuju da su njeni graditelji i korisnici mogli doći iz Normandije i sa sjevera Apeninskog poluostrva. Istraživanje pomenute crkve dio je projekta kojim treba da se utvrdi koliko su Normani uticali na oblikovanje evropske srednjovekovne kulture.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )