FOTO: srpskainfo.com

Tokom prošle godinje u Srpskoj je smrtno stradalo 13 radnika, što je za pet više nego godinu prije, dok je na radnom mjestu lane teško povrijeđeno 79 zaposlenih.

Kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju se građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet nastanka povreda na radu.

Ove povrede se najčešće dešavaju usljed pada prilikom kretanja, pada sa visine, djelovanja mehaničke sile prilikom korišćenja alata i mašina, padom drveta prilikom izvođenja radova u šumarstvu…

U Inspektoratu RS naglašavaju da se u građevinarstvu lane desilo šest smrtnih povreda – u oblasti elektroprivrede i šumarskoj i drvnoj industriji po dvije, u hemijskoj industriji jedna, te u ostalim djelatnostima dvije povrede sa smrtnim ishodom.

– Kad je riječ o težim povredama na radu, u šumarstvu i drvnoj industriji desilo se 18, u oblasti građevinarstva 15, u hemijskoj industriji i rudarstvu po dvije, u tekstilnoj industriji jedna, a u ostalim djelatnostima 41 teška povreda. U kategoriju “ostale djelatnosti” svrstavaju se oblasti kao što su trgovina, turizam, kultura, prosvjeta, komunalne djelatnosti, u kojima povrede nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta – objašnjava načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu RS Dušanka Makivić.

Inspekcijske kontrole pokazale su da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika, te na propuste u pridržavanju i sprovođenju tehničkih normi zaštite na radu.

Podsjetimo, republička inspekcije rada je u aprilu i maju lane sprovela inspekcijsku kampanju pod nazivom „Gradimo bezbjedno – radimo bez rizika“, koja je pokazala da značajan broj malih i srednjih preduzeća u oblasti građevinarstva nije dovoljno upoznat o prisutnim rizicima od povreda na radu i o značaju primjene propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu.

Stradaju i kupci

Lane je u oblasti zaštite na radu poslodavcima izrečeno 816 upravnih mjera, s ciljem otklanjanja nedostataka. Zbog počinjenih prekršaja izdata su 173 prekršajna naloga u vrijednosti od 333.000 KM i podneseno 16 prekršajnih prijava.

Kad je riječ o teškim povredama, u 2018. se u jednom slučaju kod subjekta koji prometuje građevinski materijal povrijedio kupac. Takođe, jedno lice je smrtno stradalo prilikom izgradnje privatnog stambenog objekta. Radi se o osobi koja je pomagala vlasniku objekta, odnosno nije u pitanju radnik izvođača radova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )