FOTO: etleboro.com

Za čak 45 mjesta na putevima u Srpskoj zvanično je ustanovljeno da su opasna za vožnju, odnosno da se radi o takozvanim crnim tačkama, podaci su Ministarstva saobraća i veza RS.

Ove tačke utvrdilo je, kažu u ovom ministarstvu, javno preduzeće “Putevi Republike Srpske“ u periodu od 2016. do 2018. godine, analizirajući raspoložive podatke MUP RS o saobraćajnim nesrećama koje su se na putevima u Srpskoj dogodile tokom četiri godine – od 2013. do kraja 2017.

– U tom periodu identifikovano je 45 opasnih mjesta, a potom su, u skladu s propisima, utvrđeni i prioriteti otklanjanja opasnih mjesta. Javno preduzeće „Putevi RS“ je do sada saniralo 3 opasna mjesta – kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Jedno od tih mjesta, ističu, bilo je Rebrovac, na dionici M-4 Banjaluka – Pijaca, gdje je nedavno izgrađena kružna raskrsnica.

Drugo poznato opasno mjesto u blizini Banjaluke bili su Glamočani, na putu M-16 Klašnice 2 – Šargovac, na mjestu sa kog su prije nekoliko mjeseci konačno uklonjene nepotrebne naplatne kućice, dok je izgradnjom kružne raskrsnice sanirana i crna tačka u Dobrinji, na putu R-446 Kula – granica RS (Vraca 1).

Iz Ministarstva navode i da je, prema utvrđenim prioritetima, potrebno sanirati još 9 opasnih mjesta na putevima u Srpskoj, dok se ostale tačke označavaju.

– Ostala evidentirana opasna mjesta su predmet označavanja i obezbjeđenja pomoću saobraćajne signalizacije i opreme puta. Ministar saobraćaja i veza je, shodno Zakonu o javnim putevima, imenovao Komisiju za određivanje postavljanja saobraćajne signalizacije i opreme puta, odnosno obilježavanje opasnih mjesta, a komisija kontinuirano obavlja svoj posao. Za oblast jedan, na kojoj je identifikovano 8 opasnih mjesta, sačinili su zapisnik i skice postavljanja saobraćajne signalizacije, a Ministarstvo je 26. jula ove godine izdalo nalog „Putevima RS” da se postavi saobraćajna signalizacija na tih osam mjesta – navode u Ministarstvu.

Riječ je o čak 4 mjesta na magistralnom putu M-4, dionica 9, od Prijedora do Kozarca – Prijedor, Čirkin Polje, Kozaruša i Kozarac, te o mjestu Piljagići na istom magistralnom putu, ali na dionici Lamovita – Ivanjska.

Isto važi i za mjesto Vrioci na magistralnom putu M-14 na dionici Kostajnica – Kozarska Dubica, za mjesto Gašnica na putu M-14.1, dionica Draksenić – Vrbaška 1, te mjesto Pavlovac, na regionalnom putu R-405, na dionici Banjaluka (Rudarska) – Stari Majdan.

U toku je izrada zapisnika i plana saobraćajne signalizacije za oblast 2, na kojoj je identifikovano 14 opasnih mjesta, navode iz Ministarstva.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS, koji je donesen još 2011, predvidio je, naime, da onaj ko upravlja putevima mora i zvanično da prati stanje bezbjednosti na njima, da analizira opasna mjesta i preduzme mjere za otklanjanje crnih tačaka. Do tada RS nije ni imala tačnu definiciju opasnog mjesta, kako bi se jasno utvrdilo koje su to tačke na putevima na kojima se često strada i na kojima, zbog nebezbjednih elemenata puta, postoji veći rizik od stradanja.
Iz “Puteva RS” nedavno su za Srpskainfo rekli da su svjesni da je putna infrastruktura u RS u lošem stanju na nekim mjestima, te da je problema i prioriteta mnogo, zbog čega moraju da ih rješavaju postepeno.

– U većini slučajeva, najveće probleme nam predstavljaju razni proceduralni poslovi koji treba da se završe prije nego što počnu radovi – rekao je direktor “Puteva RS” Nenad Nešić.

Planom „Puteva RS“ za ovu godinu predviđena je sanacija, izgradnja i modernizacija mnogih putnih dionica u RS. Takođe, u narednom periodu planiraju izradu Strategije i programa iz bezbjednosti saobraćaja, kojima će se detaljno obilježiti crne tačke na putevima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je ranije da se na opasnim mjestima uglavnom postavlja saobraćajni znak „uzvičnik“, koji skreće pažnju vozačima da nailaze na opasnu dionicu puta, na kojoj su učestale saobraćajne nesreće, te da treba da smanje brzinu. Označavanje opasnih mjesta, smatra on, sigurno će doprinijeti povećanju nivoa bezbjednosti u saobraćaju, koji nije dobar.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )