FOTO: Nezavisne

Na KCUS-u više nema mjesta za zaražene, prenose federalni mediji.

"Izolatorij u Željezničkom školskom centru bit će u funkciji za sedam dana", najavio je na današnjoj pres konferenciji ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, prenosi "Avaz".

Razlog tome je povećan broja zaraženih korona virusom rečeno je danas nakon vandredne sjednice Vlade KS i Kriznog štaba KS.

"Novi izolatorij moći će primiti između 300 do 400 pacijenta. Međutim za početak će imati 100 kreveta. Uglavnom će tu biti smješteni pacijenti s lakšom zdravstvenom slikom", kazao je Kapidžić.

Kako je rečeno, centar će u u početku moći primiti blizu 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama, te će se raditi na tome da se primaju i pacijenti sa srednje teškom kliničkom sliku. Ti pacijenti će biti pod nadzorom uposlenika iz domova zdravlja.

Osim toga, za teže oboljele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Općoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u izolatoriju na Podhrastovima, odlučeno je na sjednici.

Vlada će već u ponedjeljak tražiti od KCUS-a i Opće bolnice da se izjasne koje prostore u ovim ustanovama je moguće pretvoriti u izolatorije, bez ugrožavanja drugih pacijenata.

"Trenutno je na Podhrastovima 96 pacijenata, znači već su četiri osobe u hodnicima. Zbog toga će već danas biti dostupno 30 novih ležajeva u okviru Opće bolnice", rekao je Kapidžić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )